F1-blog
NOS SportAangepast

Russell op pole na spannende kwalificatie • Verstappen vierde

Het is 'qualifying day' op Silverstone. In dit blog volgen we alle actie van de tweede dag van de Grand Prix van Groot-Brittannië.

  • Russell was de snelste in de derde training
  • Russell pakte poleposition

Pushberichten ontvangen bij updates in dit blog? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot zover

Morgen zijn we terug met een liveblog over de race. De Engelse rijders starten allemaal vooraan, Verstappen begint als vierde. Tot morgen!

We sluiten af met een kleine vooruitblik van Verstappen op de EK-kwartfinale van Oranje tegen Turkije.

Verstappen over kwartfinale Oranje: 'Grote kans om ver te komen'

Russell: 'Dit is mega!'

Ook Russell reageert: "Wat een gevoel. Aan het begin van dit jaar konden we hier alleen maar van dromen. Dit is mega! Dank aan de fans voor de energie."

"De auto voelt zo goed, hij kwam tot leven in de kwalificatie. Wat een genot om hiermee rond te rijden. We hebben een mooie reeks, maar morgen hebben we een race te winnen. Lando en Max zullen snel zijn."

Reactie Hamilton

Hamilton bedankt eerst het publiek. "Het is ongelofelijk om met drie Britten vooraan te staan, en gefeliciteerd aan George. Hij deed het goed. We hadden niet verwacht om dit weekend op de eerste rij te staan, maar de auto is geweldig. Iedereen van ons team verdient dit."

"Er zat meer tijd in, die werd gevonden door George. Ik heb vertrouwen in de auto morgen. Met deze omstandigheden kunnen we samenwerken om Lando achter ons te houden."

Norris blij met P3

"Ik ben blij met de derde plek", zegt Norris. "En een volledige top drie voor de Britten, dat is cool. Het waren goede ronden van Lewis en George, ik maakte een klein foutje. P3 is nog steeds goed"

"Ik heb er zin in, het wordt een goede race. We zijn snel en kunnen met George en Lewis vechten."

Kwalificatie Groot-Brittannië | Russell op pole!

Een 1-2 voor Mercedes! Een 1-2-3 voor Engeland! Russell op pole, voor Hamilton en Norris. Verstappen wordt vierde.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Rijders naar buiten

De coureurs gaan op weg richting hun laatste poging tot een snelle tijd. Over enkele minuten heeft iedereen zijn laatste tijd op de klok gezet.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Eerste rondetijden

Russell rijdt voorlopig de eerste tijd, een 1.26,0. Hij is zes duizendsten sneller dan Norris. Hamilton staat derde, voor Piastri en Verstappen. Het is een Engelse top drie, maar alle rijders krijgen zo nog een ronde.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Q3 begonnen

Over twaalf minuten weten we wie er op poleposition staat. De baan is nu droog.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Leclerc ligt eruit!

Verstappen gaat als nummer zes door. Leclerc wordt elfde en ligt eruit! Ook Sargeant, Tsunoda en Zhou en Ricciardo zijn klaar. Verrassend door zijn Hülkenberg, Albon en Stroll.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Verstappen richting gevarenzone

Verstappen moet nog een ronde rijden, hij staat nu negende in Q2.

Volgens Ferrari wordt de baan nog een seconde sneller in de laatste twee minuten. Alle rijders zullen hun tijd nog (moeten) verbeteren.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Verstappen voorlopig vierde

Het lijkt erop dat Verstappen lichte vloerschade heeft en dus minder grip heeft in de bochten. Hij staat nu vierde, op vier tienden van Piastri, die net wel nieuwe banden heeft gehaald.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Eerste rondetijden

Norris rijdt voorlopig de snelste tijd, voor Sainz en Piastri. Verstappen staat nu zesde, achter Hülkenberg.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Q2 onderweg

Tijd voor de tweede sessie. Tijdens de onderbreking zijn er werkzaamheden uitgevoerd aan de vloer. Het is de vraag of en hoe erg die beschadigd is geraakt.

Alle rijders rijden op droogweerbanden, maar er is wederom regen voorspeld.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Alle favorieten door (behalve Pérez)

Four seasons in one day? Nou, eerder in één kwalificatiesessie!

Verstappen is door als nummer elf. De afvallers: Bottas, Magnussen, Ocon, Pérez en Gasly. Laatstgenoemde moet sowieso als laatste starten, vanwege gridstraffen omdat hij motoronderdelen vervangen heeft.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Verstappen verbetert

Ook Magnussen schiet eraf, in de snelle Copse-bocht.

Verstappen gaat naar de vierde tijd, nu is het weer droger. Wat een spanning!

Kwalificatie Groot-Brittannië | Verstappen van de baan!

Verstappen schiet van de baan, maar kan wel door. Hij staat elfde, maar kan hij nog een snelle ronde neerzetten? Het regent weer boven Silverstone.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Bottas vijf seconden sneller

Iedereen noteert nu een snelle rondetijd op zachte banden. Het tempo ligt vijf seconden hoger dan voor de rode vlag. Alle rijders moeten dus aanzetten.

Stroll is under investigation omdat hij de baan is opgereden terwijl het licht op rood stond.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Daar gaan we weer

De rijders mogen de baan weer op. Iedereen rijdt op droogweerbanden, terwijl de volgende bui al onderweg is. Het kan alle kanten op, nu al!

Kwalificatie Groot-Brittannië | Pérez ligt eraf!

Rode vlag, de sessie ligt stil. Pérez rijdt op zachte droogweerbanden de baan op en glijdt de grindbak in. Einde kwalificatie voor de Mexicaan, wederom een slechte dag voor de teamgenoot van Verstappen.

Hij vraagt om weggeduwd te worden door de marshals, maar de kraan is al tevoorschijn gehaald. Pérez stapt uit zijn bolide.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Slicks komen tevoorschijn

De eerste rijders maken de stap naar de droogweerband. Het duurt even om die op temperatuur te krijgen op een koude en hier en daar nog natte baan.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Eerste rondetijden

Verstappen staat voorlopig eerste. Maar goed, tijden zeggen nog erg weinig nu. De kans is reëel dat het zo meteen nog seconden sneller gaat.

Kwalificatie Groot-Brittannië | Groene vlag!

Daar gaan we dan, Q1 is begonnen. Zaak is om bij de beste vijftien te zitten, de langzaamste vijf rijders vallen af. Stoelriemen vast!

De baan zal steeds droger en sneller worden. Tijd voor een uur aan spanning op Silverstone. Voor nu rijdt iedereen nog op intermediates, maar de rijders zullen wellicht in deze sessie al naar droogweerbanden wisselen.

Paraplu's ingeklapt

Het zonnetje breekt door boven Silverstone, ziet onze verslaggever Ayolt Kloosterboer.

Een opdrogende baan zou voor een uiterst spectaculaire kwalificatie zorgen. De baan wordt dan met de minuut sneller, waardoor je op het perfecte moment je rondetijd neer moet zetten.

Antonelli wint F2-race op natte baan

De F2-sprintrace stond ook na de hervatting bol van chaos. Antonelli bleef overeind in de lastige omstandigheden en pakte de zege. De baan is nog steeds nat, met nog ruim een halfuur te gaan tot de F1-kwalificatie.

Het is de eerste Formule 2-zege voor de 17-jarige Italiaan.

Ferrari op goede weg, maar wil meer snelheid: 'Na regen komt zonneschijn'

Ferrari begon sterk aan het seizoen, maar de afgelopen weken is de klad er een beetje ingekomen. Carlos Sainz en Charles Leclerc hopen de komende weken op verbeteringen bij Ferrari.

Ferrari op goede weg, maar wil meer snelheid: 'Na regen komt zonneschijn'

F2-race stilgelegd

Na vier rondjes is de Formule 2-race stilgelegd met een rode vlag omdat het te hard regent. De 17-jarige Andrea Kimi Antonelli, die in de race is voor een F1-zitje voor volgend jaar, reed aan de leiding.

Piastri verwachtte niet nu al naast Red Bull te staan

McLaren is dit seizoen de grote uitdager van Red Bull. Oscar Piastri had niet verwacht nu al net zo snel te zijn als regerend wereldkampioen.

"We hoopten erop, maar ik weet niet of we het ook echt verwachtten. Misschien wel tegen het einde van het jaar, maar niet al zo vroeg in het seizoen. Afgelopen jaar hadden we een auto die snel was in de snelle bochten, maar het moeilijk had in de langzame bochten. Dit jaar is het meer in balans."

Bekijk hier meer van het gesprek met Oscar Piastri:

Piastri maakt grote stappen in Formule 1: 'Soms nog een beetje extra nodig'

Derde training Groot-Brittannië | Einde sessie

De derde training is afgelopen. Mercedes eindigt bovenaan met Russell en Hamilton. Norris rijdt de derde tijd, voor Sainz, Verstappen, Leclerc, Piastri en Alonso.

Derde training Groot-Brittannië | Mercedes bovenaan

Russell en Hamilton staan nog altijd bovenaan. Zij zetten hun tijden neer op het moment dat de baan het droogst was.

Derde training Groot-Brittannië | Regen keert terug

Het regent weer boven Silverstone. Dat betekent dat de baan dus weer natter - en vooral trager - wordt.

Hamilton in actie op Silverstone

Derde training Groot-Brittannië | Steeds sneller

Elke ronde wordt de baan sneller. Verstappen noteert de snelste tijd, dan Leclerc en daarna Hamilton. Elke minuut, eigenlijk zelfs elke keer dat er een auto door een bocht gaat, worden de omstandigheden beter voor de volgende coureur die er aankomt.

Derde training Groot-Brittannië | Foutje Bottas

Bottas is de volgende die een spin meemaakt, maar de Fin kan zijn Sauber weer de weg opsturen.

Derde training Groot-Brittannië | Baan droogt op (voor nu)

De baan droogt momenteel op. De rondetijden vliegen naar beneden en er komt steeds meer grip. Toch kan het elk moment weer gaan regenen.

Derde training Groot-Brittannië | Weer onderweg

De auto is uit de grindbak, Gasly is terug in de pitbox en de sessie is weer onderweg.

Ondertussen wil de wedstrijdleiding gaan kijken naar Ricciardo, die slingerend de pitstraat binnenreed voor de rode vlag.

Derde training Groot-Brittannië | Spin Gasly, rode vlag

Gasly maakt ook een spin, maar hij heeft minder geluk en eindigt in de grindbak. De sessie wordt onderbroken om de Alpine weg te halen.

Gasly verliest zij auto bij het aanremmen. Hij raakt met zijn rechterachterband de witte lijn bij het aanremmen, en zet zoals op de openbare weg worden die spekglad als het regent.

Derde training Groot-Brittannië | Spin Verstappen

Verstappen rijdt de pits uit en na enkele bochten maakt hij een prachtige 360 graden-spin. Niet de bedoeling natuurlijk, maar het is op lage snelheid en Verstappen kan zonder problemen door.

Derde training Groot-Brittannië | Sessie onderweg

De training is begonnen en enkele auto's rijden de baan op, op de intermediate-band. Dat is een band voor lichte regenomstandigheden. Onder meer Magnussen en Hülkenberg zijn op het circuit.

Krijgen we actie in de derde training?

Het komt vaak voor dat teams ervoor kiezen om niet te trainen als het regent. Nu kan het anders zijn, aangezien het tijdens de kwalificatie ook nat kan worden. Dan is het ineens heel handig om al wat ervaring op te doen op een nat Silverstone.

Piastri maakt grote stappen

Oscar Piastri debuteerde vorig jaar in de Formule 1 en is nu al een stabiele factor. Zijn teamgenoot bij McLaren Lando Norris boekte dit jaar al een zege en is de grote rivaal van Max Verstappen, maar ondertussen harkt ook Piastri de nodige punten binnen.

Lees hier meer over het opkomende talent uit Australië:

Britse race, Brits weer

Het regent boven het circuit van Silverstone. Eerder vandaag werd de Formule 3-race uitgesteld. Het is de vraag of en wanneer het opdroogt, en of de Formule 1 ook last gaat hebben van het slechte weer.

Goedemiddag!

Welkom in het liveblog over de tweede dag van de Grand Prix van Groot-Brittannië. We trappen zo af met de derde vrije training. Om 16.00 uur volgt de kwalificatie. Regen kan echter een grote rol spelen vandaag. In dit blog volgen we alle actie vanaf Silverstone!