Markéta Vondrousová
NOS SportAangepast

Titelhoudster Vondrousová direct uitgeschakeld op Wimbledon, Swiatek wint wel

Het vrouwentoernooi op Wimbledon is op de tweede dag al z'n titelhoudster kwijtgeraakt: de als zesde geplaatste Markéta Vondrousová kon het op het Londense gras in de eerste ronde niet bolwerken tegen de stuntende Spaanse Jessica Bouzas Maneiro, de nummer 83 van de wereld: 4-6, 2-6.

Het is pas de tweede keer in de open era dat de kampioene van een jaar eerder op Wimbledon al meteen onderuit gaat. In 1994 boog Steffi Graf in de eerste ronde voor Lori McNeil. Vondrousová had vorig jaar al een primeur te pakken door als eerste ongeplaatste speelster de titel te veroveren.

Iga Swiatek, de nummer een van de wereld, en Jelena Rybakina, de winnares van het grastoernooi in 2022, sloegen zich wel naar de tweede ronde.

Eerste grandslamzege Bouzas

Voor de 21-jarige Bouzas was het haar eerste zege op een grandslamtoernooi in drie pogingen. De Spaanse, die dit jaar maar één WTA-duel gewonnen had, speelde uitstekend en profiteerde optimaal van alle afzwaaiers van de vier jaar oudere Vondrousová , die in haar voorbereiding op het grandslamtoernooi werd gehinderd door een heupblessure.

Jessica Bouzas Maneiro

"Dit is de belangrijkste dag van mijn leven. Ik ben zo blij", lachte Bouzas, die gedurende de partij geen spoortje van nervositeit liet zien en vooral indruk maakte met haar backhand.

Rybakina wint wel

Rybakina wist wel zonder veel problemen de eerste horde te nemen. De winnares van het grastoernooi in 2022 rekende in twee sets af met de Roemeense qualifier Gabriela Ruse (WTA-152): 6-3, 6-1.

Jelena Rybakina

De 25-jarige Rybakina kende een stroeve start. De Kazachse nummer vier van de wereld leverde meteen haar opslagbeurt in en slaagde er ondanks vier dubbele fouten van de één jaar oudere Ruse niet in die averij meteen te herstellen. Dat lukte op 2-3 wel en daarna stoomde ze in één ruk door naar setwinst.

De reeks gewonnen games trok ze in de tweede set door naar negen stuks, voordat Ruse wat terug wist te doen. Veel hielp het de Roemeense niet tegen de sterk serverende Rybakina.

Eerste graspartij Swiatek

Swiatek sloeg zich eveneens naar de tweede ronde. De nummer één van de wereld won met 6-3, 6-4 van de Amerikaanse Sofia Kenin. De 25-jarige Kenin is de voormalige nummer vier van de wereld, maar inmiddels afgezakt naar plek 49.

Iga Swiatek

Swiatek was sinds haar titel op Roland Garros niet meer in actie gekomen en had dus nog geen enkele wedstrijd op gras gespeeld. De Poolse had het tegen de Australian Open-winnares van 2020 bij vlagen lastig, maar stond er op de momenten dat het moest.

Vijfvoudig grandslamwinnares Swiatek gaf in de eerste set een vroege break weg, maar sloeg daarna meteen weer toe. In de tweede set brak ze Kenin op 3-3, werkte ze op 4-3 een breekkans weg en serveerde ze de partij op love uit.

Snelle partijen

Jessica Pegula bereikte in een vloek en een zucht de tweede ronde in Londen. De Amerikaanse (WTA-5) rekende in 49 minuten af met haar landgenote Ashlyn Krueger (WTA-75): 6-2, 6-0.

Ons Jabeur, nummer tien van de wereld, dwong ook binnen het uur een plaats af in de tweede ronde. De Tunesische, verliezend finaliste in 2022 en 2023, schoof debutante Moyuka Uchijima (WTA-68) met 6-3, 6-1 aan de kant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl