Politicus Puigdemont
NOS NieuwsAangepast

Geen amnestie van Spaans hooggerechtshof voor separatist Puigdemont

Het Spaanse hooggerechtshof weigert een amnestieverzoek voor de Catalaanse separatistenleider Puigdemont goed te keuren. Het verzoek was ingediend door de regering van premier Sánchez. Catalaanse onafhankelijkheidspartijen, waaronder die van Puigdemont, geven gedoogsteun aan zijn linkse regering in ruil voor de amnestieregeling.

Het hof stelt dat de amnestiewet niet van toepassing is op een van de misdrijven waarvan Puigdemont wordt verdacht. De afgezette regiopremier wordt beschuldigd van verduistering van overheidsgelden, omdat de regionale overheid het illegale onafhankelijkheidsreferendum betaalde dat Puigdemont in 2017 organiseerde. Het arrestatiebevel tegen hem blijft daarom staan.

Illegaal referendum

Volgens de amnestiewet zouden Catalaanse separatisten amnestie krijgen voor hun rol in het onafhankelijkheidsstreven. Dat zou vooral gelden voor mensen die vervolgd zijn of nog vervolgd moeten worden voor hun rol in het referendum voor onafhankelijkheid, toen separatisten onder leiding van Puigdemont massaal voor de afscheiding van Spanje stemden. Catalanen die tegen waren, bleven massaal thuis.

Catalonië riep daarop de onafhankelijkheid uit, maar de nationale regering in Madrid nam de macht in de regio over en dreigde de leiders van de onafhankelijkheidsbeweging fors te straffen.

Puigdemont vluchtte daarop naar België, waar hij Europarlementariër werd. Eerder dit jaar verhuisde hij naar Zuid-Frankrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl