Mensen in Barcelona vieren de onafhankelijkheid
NOS NieuwsAangepast

Catalonië roept onafhankelijkheid uit

Het parlement in Catalonië heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen van de Spaanse regio. Een meerderheid van het parlement stemde voor een motie die vanochtend werd ingediend door twee nationalistische partijen.

De uitkomst van de stemming werd met applaus ontvangen door de aanwezigen in het parlement. Regiopresident Puigdemont zei na de stemming: "Het is nu in onze handen. We moeten sterk zijn. En rustig blijven. Leve Catalonië!" Vervolgens scandeerden politici in het parlementsgebouw "vrijheid, vrijheid" en zongen zij het Catalaanse volkslied.

Ook op straat in Catalaanse steden werd gejuicht, geproost en geapplaudisseerd. "Toen de stemmen net geteld waren, barstte hier een oorverdovend gejuich los", vertelt verslaggever Eva Wiessing in Barcelona. "Men is hier ontzettend blij, dit is het moment waar veel Catalanen naartoe hebben geleefd."

Vreugde en weglopen bij uitroepen onafhankelijkheid Catalonië

Het feest van de Catalanen is waarschijnlijk van korte duur. Een overgrote meerderheid in het Spaanse senaat stemde een half uur na de onafhankelijkheidsverklaring in met de uitvoering van artikel 155 van de grondwet. Dat geeft Madrid het recht om in te grijpen in een opstandige regio.

Spanje zal het regiobestuur afzetten en de leiding over Catalonië tijdelijk overnemen. Waarschijnlijk wordt de regiopresident vervangen. Mogelijk worden ook bestuurders en leden van het parlement gearresteerd wegens rebellie. Daar staat 30 jaar gevangenisstraf op.

De stemming in het Catalaanse parlement vond anoniem plaats om te voorkomen dat de parlementariërs zouden worden opgepakt. De voorzitters van het parlement kunnen hoe dan ook worden aangepakt, omdat zij de stemming over onafhankelijkheid hebben toegestaan.

President Puigdemont (m) viert de onafhankelijkheid

Voor de stemming liep de oppositie uit protest de zaal uit, waardoor alleen coalitiepartijen over de motie hebben gestemd. Zeventig parlementariërs stemden voor onafhankelijkheid, tien mensen waren tegen, twee mensen stemden blanco.

De motie had een absolute meerderheid van 68 stemmen of meer nodig. Met 70 voorstanders heeft de motie het dus nipt gehaald.

Tweede Catalaanse republiek

Het is de tweede keer dat Catalonië onafhankelijkheid uitroept. De vorige keer was in oktober 1934. Toen duurde het 10 uur voor Spanje ingreep en een einde maakte aan het Catalaanse avontuur.

De onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië gaat in tegen de Spaanse grondwet. Premier Rajoy van Spanje heeft in een reactie gezegd dat iedereen kalm moet blijven. De wet zal volgens hem worden hersteld in Catalonië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl