AFP

Catalonië zal geen gesprekspartner van de Europese Unie worden, ook niet nu het regioparlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Volgens EU-president Tusk blijft de Spaanse regering de enige gesprekspartner.

De EU-leiders vinden dat de grondwet in Spanje moet worden geëer­bie­digd; daar past het besluit om onafhankelijk te worden niet bij. Tusk spreekt de hoop uit dat Spanje reageert "met argumenten en niet met machtsvertoon".

Minister Zijlstra van Buitenlandse Zaken zegt dat de Catalaanse afscheiding een interne Spaanse aangelegenheid is.

Geen erkenning

De Franse president Macron heeft zijn steun uitgesproken voor premier Rajoy van Spanje. "Spanje heeft een grondwet en Mariano Rajoy wil die respecteren. Hij heeft mijn volledige steun", aldus Macron.

Groot-Brittannië zal de Catalaanse onafhankelijkheid niet erkennen. "Het Verenigd Koninkrijk wil dat Spanje een geheel blijft", zegt een woordvoerder van Downing Street. Ook voorzitter Tajani van het Europees Parlement zegt dat niemand in de EU Catalonië zal erkennen als apart land.

De Amerikaanse regering keurt het Catalaanse besluit ook af. De VS steunt de inspanningen van Spanje om het land bijeen te houden, staat in een verklaring.

STER reclame