AFP

De Spaanse regering heeft het Catalaanse parlement ontbonden en de regionale regering ontslagen. De centrale ministeries in Madrid nemen het bestuur van Catalonië tijdelijk over, nu het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen.

Madrid schrijft nieuwe verkiezingen uit in de regio, zodat Catalonië snel weer op eigen benen kan staan. De verkiezingen worden gehouden op 21 december en moeten de "normale situatie" in de regio herstellen. Premier Rajoy zegt verder dat het hoofd van de Catalaanse politie ook wordt ontslagen.

De ontwikkelingen van vandaag in Catalonië leiden tot uiteenlopende reacties: dolle vreugde in Barcelona, teleurstelling in Madrid:

Vreugde en verdriet verdelen Spanje

Beschermen

Het Spaanse kabinet was vanavond speciaal bijeen gekomen om te overleggen over de afscheiding van Catalonië. Rajoy zei na afloop dat hij nooit heeft gewild dat het zover zou komen.

De premier zei eerder vandaag al dat het niet de bedoeling is om vrijheden van de Catalanen af te pakken, maar juist om ze te beschermen. "Waar we de Catalanen tegen moeten beschermen, is niet wat zij het Spaanse imperialisme noemen. Maar tegen een minderheid die onverdraagzaam is, en die zichzelf de eigenaar van Catalonië noemt."

Artikel 155

Een grote meerderheid in de Spaanse senaat stemde vanmiddag voor ingrijpen in Catalonië. Dat gebeurde een half uur nadat het Catalaanse parlement had gestemd voor de onafhankelijkheid van de regio.

Op voorstel van premier Rajoy is artikel 155 van de grondwet in werking gesteld. Daarmee komt een einde aan het Catalaanse zelfbestuur.

Artikel 155 is nooit eerder ingezet. Het maakt het mogelijk om het zelfbestuur van Spaanse regio's in te trekken als ze de grondwet schenden. Madrid kan nu een bewindvoerder benoemen die het bestuur over Catalonië overneemt.

STER reclame