Duizenden demonstranten in het centrum van Madrid
NOS NieuwsAangepast

170.000 mensen protesteren in Madrid tegen amnestiewet voor Catalonië

In Madrid zijn 170.000 mensen de straat op gegaan voor een protestmars tegen een omstreden amnestiewet, die de socialistische premier Sánchez is overeengekomen met Catalaanse separatistische partijen.

Met borden in de hand waarop teksten staan als "Sánchez verrader" en "Verkoop Spanje niet" en zwaaiend met Spaanse vlaggen protesteerden de betogers tegen de wet die volgens hen de rechtsstaat en de scheiding der machten bedreigt.

De demonstranten keerden zich massaal tegen premier Sánchez:

Spanjaarden massaal de straat op tegen amnestiewet voor Catalonië

De demonstratie is de grootste in een reeks protesten tegen de wet in steden in het hele land. Alberto Nuñes Feijóo, leider van de conservatieve Partido Popular, en Santiago Abascal, leider van de rechts-radicale partij Vox, woonden de mars ook bij, die werd georganiseerd door burgergroeperingen.

Na de betoging in het centrum van de hoofdstad liepen tientallen demonstranten nog naar het Moncloa-paleis, de residentie van de premier. Voor zover bekend is de demonstratie rustig verlopen.

Strafbare feiten

Sánchez kreeg een derde ambtstermijn van vier jaar in ruil voor zijn instemming met de amnestiewet. De leider van de Catalaanse partij, Carles Puigdemont, had als prijs voor steun aan het kabinet amnestie geëist voor hemzelf en andere separatisten. Zij worden in Spanje vervolgd voor hun rol bij het illegale referendum in 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië. Een aantal van hen is al veroordeeld.

Het is de bedoeling dat de amnestie gaat gelden voor alle strafbare feiten sinds 2012 die verband houden met acties van de separatistische beweging. Het parlement moet de wet goedkeuren. De overeengekomen amnestie geldt voor ongeveer 400 mensen die de wet hebben overtreden in de strijd voor onafhankelijkheid.

Sánchez heeft de wet verdedigd door te zeggen dat amnestie de spanningen in Catalonië helpt bezweren. Maar een groot deel van het land is tegen de wet. Tegenstanders zijn bang dat als de separatisten amnestie krijgen, ze uiteindelijk weer zullen strijden voor een onafhankelijk Catalonië.

Ook wordt Sánchez verweten dat hij koste wat het kost wil blijven regeren, en daarom een overeenkomst heeft gesloten met de de Catalaanse partijen Junts per Catalunya en Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), die allebei voor afscheiding van Catalonië zijn.

Voldoende zetels

In Spanje moest een nieuwe regering worden gevormd na de verkiezingen van afgelopen zomer, die door Sánchez werden verloren. De rechts-conservatieve Partido Popular kwam als winnaar uit de bus, maar het lukte die partij niet om een coalitie te smeden. Daardoor kwam de bal toch bij Sánchez te liggen.

Hij moest aankloppen bij de Junts en de ERC om voldoende zetels te krijgen. Donderdag was er witte rook en vrijdag werd Sánchez officieel beëdigd door de koning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl