NOS Nieuws

Opnieuw protesten in Spanje tegen de amnestie-plannen van Sánchez

"Stop de amnestie, stop Sánchez", klinkt het vandaag opnieuw in Spaanse steden. Honderdduizenden mensen gaan vandaag weer de straat op om te protesteren tegen de omstreden amnestiedeal, die de regerende Socialistische Partij donderdag sloot met Catalaanse separatisten. De rechts-conservatieve Partido Popular riep op tot massale demonstraties door heel het land.

In onder meer Madrid, Valencia en Sevilla trekken demonstranten weer naar de kantoren van de Socialistische Partij. In Madrid, bij het hoofdkwartier van de partij, liepen de protesten vannacht uit op rellen. Daarbij raakten zeker zeven mensen gewond en zijn veertien mensen opgepakt.

Beelden van de demonstratie vanmiddag in Madrid:

Opnieuw demonstraties in Spanje tegen amnestiedeal premier Sánchez

De betogers zijn boos over de overeenkomst die de Spaanse premier Pedro Sánchez gesloten heeft met de leider van de Catalaanse partij, Carles Puigdemont. In die deal wordt afgesproken dat Sánchez amnestie wil verlenen aan Catalanen die in 2017 illegaal de onafhankelijkheid wilden uitroepen.

In ruil voor amnestie, zullen de Catalanen samenwerken met de sociaal-democraten, die al twee termijnen regeren en via deze nieuwe coalitie verzekerd zijn van een meerderheid in het parlement. Sánchez stevent af op een derde termijn als premier, ondanks dat de Partido Popular de afgelopen verkiezingen wonnen. Die slaagde er niet in om een coalitie te smeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl