Pedro Sánchez
NOS Nieuws

Spaans parlement steunt nieuwe termijn voor premier Sánchez

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft van het parlement zoals verwacht voldoende steun gekregen om aan zijn derde regeringsperiode te kunnen beginnen. Dankzij een deal met Catalaanse separatistische partijen kreeg hij genoeg stemmen voor een nieuwe termijn van vier jaar. De stemverhouding was 179 voor en 171 tegen. De verwachting is dat Sánchez morgen wordt beëdigd door koning Felipe.

Sánchez is sinds 2018 regeringsleider, maar hij verloor afgelopen zomer met zijn sociaaldemocratische PSOE de verkiezingen van de rechts-conservatieve Partido Popular. Het lukte die partij niet om een coalitie te smeden, waardoor Sánchez weer in beeld kwam. Om tot een meerderheid te komen zocht hij toenadering tot zes kleinere partijen, waaronder de twee Catalaanse separatistische ERC en Junts.

Amnestie

In de overeenkomst met die partijen is een omstreden amnestieregeling afgesproken. Daardoor kunnen Junts-leider Carles Puigdemont en honderden andere separatisten amnestie krijgen voor hun betrokkenheid bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië in 2017. Sánchez zegt dat de overeenkomst zal helpen om "wonden te helen".

Uit protest tegen de deal gingen afgelopen weekend in Madrid, Valencia en Sevilla en andere steden honderdduizenden mensen de straat op. Ook in de weken ervoor waren er protesten, die geregeld uitliepen op rellen.

Dit zijn beelden van de demonstratie afgelopen zondag in Madrid:

Opnieuw demonstraties in Spanje tegen amnestiedeal premier Sánchez

Vooral voor Spaanse nationalisten is het amnestieplan niet te verteren. Zij hebben niets op met de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en vinden dat de politici achter het illegale referendum moeten worden opgesloten. Betogers scandeerden dat Puigdemont en Sánchez zelf gevangen moeten worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl