Een werkplaats van de Nederlandse Spoorwegen
NOS Nieuws

FNV kondigt ov-acties in september aan voor behoud zwaarwerkregeling

Leden van de FNV gaan in september drie dagen staken in het openbaar vervoer. Ze willen dat het kabinet met plannen komt zodat mensen eerder kunnen stoppen met zwaar werk. Een woordvoerder van FNV zegt in een reactie te hopen dat andere vakbonden zich bij de staking zullen aansluiten.

Op dinsdag 10 september is er een korte werkonderbreking bij het stadsvervoer in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Een dag later zal het personeel van de NS pas om 08.00 uur aan het werk gaan. En op donderdag 12 september zijn er acties in het streekvervoer.

Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen zegt dat de gevolgen voor de reiziger op dit moment nog niet goed in te schatten zijn.

'Nu nog milde acties'

"We beginnen in het openbaar vervoer nog mild", zegt Eric Vermeulen, bestuurder FNV Stadsvervoer. "Maar als ook hierna de regering in gebreke blijft, zullen er in oktober stevigere acties door het ov-personeel worden gehouden."

De FNV en andere vakbonden willen een nieuwe Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU), nadat gesprekken met het kabinet en werkgevers op niets waren uitgelopen. In verschillende sectoren wordt al gestaakt voor zo'n betere zwaarwerkregeling, onder meer bij de politie.

Wie voor de RVU in aanmerking komt, kan drie jaar eerder stoppen met werken. Er is echter veel ontevredenheid over de precieze voorwaarden van de huidige regeling, die eind 2025 afloopt. Volgens vakbonden komen te veel mensen door de regeling aan het eind van de maand geld tekort.

Volgens de FNV hebben alleen al bij de Nederlandse Spoorwegen duizenden mensen een zwaar beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl