Agenten willen beter vroegpensioen: 'Fysiek en mentaal zijn collega's op'
Blijft het voor mensen met een zwaar beroep mogelijk een paar jaar eerder met pensioen te gaan? Het is nog de vraag, want overleg hierover tussen werkgevers en vakbonden liep onlangs vast. Vandaag komen politiemensen ervoor in actie. Ze hebben zich verzameld voor het kantoor van werkgeversvereniging VNO-NCW en het ministerie van Sociale Zaken.
Het doel is een regeling die permanent is en financieel aantrekkelijker dan de huidige Regeling Vervroegde Uittreding (RVU), die eind 2025 afloopt. De RVU stamt uit het Pensioenakkoord van 2019 en de verwachtingen waren destijds hoog. Eindelijk was het gelukt om iets te regelen voor mensen met een zwaar beroep. Maar ondertussen is wel duidelijk dat de vroegpensioenregeling is uitgelopen op een teleurstelling.
Volgens vakbonden komen te veel mensen door de regeling aan het eind van de maand geld tekort. Ze zien dat mensen met zware beroepen vaak een te laag inkomen hebben om het bedrag met spaargeld aan te kunnen vullen. Pensioen naar voren halen, betekent dan weer dat het maandelijkse pensioenbedrag te veel daalt.
Een ander probleem is bepalen wat wel en wat niet valt onder zware beroepen. Een centrale lijst bestaat niet. Momenteel wordt het per sector tijdens cao-onderhandelingen besloten. In verschillende sectoren met veel zware beroepen is dat ook gelukt, maar het aantal mensen dat er vervolgens gebruik van maakt is de vakbonden tegengevallen.
Ook zijn er voorbeelden van kantoormedewerkers die van de regeling gebruikmaken. Zo dook de RVU op in cao's van het Kadaster, pensioenuitvoerder PGGM en de verzekeringsbranche.
Politiemensen zijn er wel van overtuigd dat hun werk in ieder geval aangemerkt moet worden als zwaar beroep. "Agenten werken jarenlang onregelmatig in ochtend-, middag- en nachtdiensten. De werkdruk is hoog en er zijn regelmatig zware incidenten", zegt wijkagent en actievoerder Rob Kokkeler. "Fysiek en mentaal zijn collega's op. Met 67 jaar of in de toekomst misschien nog ouder loop je ook niet meer zo makkelijk achter boeven aan."
Krappe arbeidsmarkt
De werkgeversorganisaties hopen dat de bonden weer terug aan tafel komen. Ze vinden dat de gevolgen van een permanente en royalere RVU eerst met het ministerie van Sociale Zaken onderzocht moeten worden. Met het oog op de vergrijzende en al krappe arbeidsmarkt bestaat de angst dat de RVU te duur wordt en te veel mensen er gebruik van maken. Werkgevers zien daarom meer in werknemers helpen om langer op een gezonde manier te werken.
Dat langer en gezonder werken lukt ook wel, ziet Annet de Lange, bijzonder hoogleraar duurzame inzetbaarheid bij de Open Universiteit. "Er is een toename van ouderen op de arbeidsmarkt."
Het is volgens De Lange altijd goed om structuur in de dag en een maatschappelijke bijdrage te hebben. "Niet iedereen wacht op pensioen zonder enige invulling. Kijk daarom naar alternatief werk."
Ander soort werk
Bij de politie bestaat er ook zo'n regeling. In overleg met een leidinggevende kan besloten worden dat een oudere agent bijvoorbeeld niet meer op surveillance gaat en meer voorbereidend werk doet. Maar volgens politiebond ACP er is altijd een groep waar ook dat niet meer voor gaat. Die moeten eerder met pensioen kunnen, vindt de bond.
De protesten vandaag worden gezien als een startschot. Ongeveer 450 politiemensen mogen meedoen. Als er niet naar de eisen wordt geluisterd, worden dat er de volgende keer meer, waarschuwt de ACP.