Gerasimov (links) en Sjojgoe in 2023
NOS NieuwsAangepast

ICC vaardigt arrestatiebevel uit tegen oud-defensieminister en legerchef Rusland

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische legerchef Valery Gerasimov en oud-defensieminister Sergej Sjojgoe. Het ICC verdenkt het tweetal van het leiden van aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne, wat een oorlogsmisdaad is.

"Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat de twee verdachten verantwoordelijkheid dragen voor raketaanvallen uitgevoerd door de Russische strijdkrachten op de Oekraïense elektrische infrastructuur van ten minste 10 oktober 2022 tot ten minste 9 maart 2023", is te lezen in een persbericht van het ICC.

Gerasimov, het hoofd van het leger in Rusland, werd vorig jaar januari aangesteld. In een verklaring zei het Russische ministerie van Defensie dat "het opwaarderen van de leiding van de speciale militaire operatie" nodig was vanwege de toegenomen taken en doelen die het Russische leger probeert te realiseren. Gerasimov voert alle Russische strijdkrachten aan, zowel in Rusland als in Oekraïne, en voert het bevel over de 'speciale operatie' tegen Oekraïne.

Sjojgoe, jarenlang een vertrouweling van Poetin, was tot vorige maand minister van Defensie. Toen verving president Poetin hem door Andrej Beloöesov. Van minister voor Rampenbestrijding klom Sjojgoe in 2012 op naar Defensie, al was hijzelf nooit in dienst van het leger geweest.

'Stap dichterbij'

De Oekraïense president Zelensky heeft positief gereageerd op het nieuws. "Elke crimineel die betrokken is bij de planning en uitvoering van deze aanvallen moet weten dat gerechtigdheid zal geschieden. We hopen dat ze achter de tralies verdwijnen", aldus Zelensky tegenover persbureau Reuters.

De Russische veiligheidsdienst zegt in een reactie op het arrestatiebevel dat er een "hybride oorlog" gaande is tegen Rusland, zo meldt de dienst via staatspersbureau TASS.

Vorig jaar vaardigde het ICC een arrestatiebevel uit tegen Poetin vanwege kinderdeportaties. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij onwettige deportaties van kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne naar Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl