Oranje druipt af na de nederlaag tegen Oostenrijk
NOS VoetbalAangepast

Engeland of Roemenië mogelijke tegenstanders van Oranje in achtste finales

Nederland is door de verliespartij in de laatste groepswedstrijd tegen Oostenrijk (3-2) als derde geëindigd in groep D, achter Oostenrijk en Frankrijk. Wat betekent dat voor het vervolg van het toernooi?

Zoals het er nu voorstaat is Engeland de tegenstander van Oranje in de achtste finales. Maar afhankelijk van de resultaten in groep F kan ook Roemenië de opponent worden. De Roemenen werden groepswinnaar door het gelijkspel (1-1) tegen Slowakije en omdat België gelijktijdig 0-0 speelde tegen Oekraïne.

Of Nederland tegen Engeland of Roemenië speelt, is afhankelijk van groep F, waar woensdag om 21.00 uur de laatste duels worden gespeeld. Als de nummer drie van die groep met een beter eindresultaat eindigt dan Hongarije (drie punten, doelsaldo -3 in groep A), treft Nederland Roemenië.

  • NOS
    Het speelschema voor het EK
  • Het speelschema voor het EK
    Het speelschema voor het EK

De sleutel voor Oranje ligt dus bij Tsjechië en Georgië, twee landen die nu nog niet bij de beste nummers drie horen. Als een van beide landen (Tsjechië-Turkije en Georgië-Portugal) woensdag weet te winnen, dan is dat wél het geval.

Tenzij Tsjechië met drie doelpunten verschil of meer wint, dan speelt Oranje niet tegen Engeland.

En dat betekent dat Nederland in de achtste finales tegen Roemenië speelt. In ieder geval komt Nederland in de zwakkere rechterkant van het schema terecht, zonder Spanje, Duitsland, Frankrijk en Portugal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl