NOS Voetbal

België overleeft zenuwslopende slotfase en schakelt Oekraïne uit

Bekijk de samenvatting van Oekraïne-België

België heeft met hangen en wurgen de achtste finales van het EK voetbal gehaald. De Rode Duivels speelden in Stuttgart na een zenuwslopend duel met 0-0 gelijk tegen Oekraïne, dat door de 1-1 bij Slowakije-Roemenië is uitgeschakeld.

De Belgen eindigden als tweede in groep E en maken zich nu op voor een confrontatie met Frankrijk op maandag 1 juli in Düsseldorf.

In de eindstand van groep E kwamen alle landen op vier punten uit drie duels. Roemenië heeft het beste doelsaldo.

De eindstand in groep E

Na de valse start tegen Slowakije (0-1) en de bevrijdende 2-0 zege op Roemenië, zochten de Belgen naar de bevestiging. Is de EK-vorm van de ploeg van bondscoach Domenico Tedesco groeiende? Het antwoord liet na de wedstrijd weinig ruimte voor twijfel: nog niet.

België bepaalde onder aanvoering van Kevin De Bruyne wel het tempo en had het meeste balbezit, maar veel fantasie en avontuur zat er niet in het spel van de Rode Duivels.

Daarmee deden de Belgen hun Kuifje-tenue geen eer aan. Voor het eerst dit EK droegen de spelers het wedstrijd-tricot dat is gebaseerd op de kleding van de Belgische stripheld.

Oekraïne hield op zijn beurt de boel achterin potdicht en verscheen halverwege de eerste helft steeds vaker voor het doel van België.

Aanvaller Roman Jaremtsjoek trof met een pegel de vuisten van doelman Koen Casteels en schoot even later na een fraaie Oekraïense aanval te hard voorlangs om de inkomende Artem Dovbyk te bereiken.

België zette daar een goede kans voor Romelu Lukaku tegenover. De onfortuinlijke spits van AS Roma, die op dit EK al drie doelpunten afgekeurd heeft zien worden, maaide na een pass van De Bruyne over de bal.

Kevin De Bruyne, de absolute spelmaker van de Belgische ploeg

België draaide na een twijfelachtige start van de tweede helft de duimschroeven aan. Jérémy Doku schoot na een individuele actie voorlangs en een poging van Lukaku miste kracht. Invaller Yannick Carrasco vond een gaatje, maar kon keeper Anatolij Troebin niet verrassen.

Nervositeit

Door de tussenstand bij Slowakije-Roemenië (1-1) werd de wedstrijd ook nerveuzer, aangezien België wist dat een nederlaag catastrofale gevolgen kon hebben met EK-uitschakeling.

En Oekraïne, dat een doelpunt nodig had om door te gaan, speelde niet vol op de aanval uit angst voor een Belgische counter.

Het leverde voor de neutrale toeschouwer een fraaie slotfase op. Roeslan Malynovskyj was dicht bij Oekraïense roem toen hij met een indraaiende corner voor een treffer ging, maar de oplettende doelman Casteels kon de bal net voor de lijn keren.

Doelman Koen Casteels pareert de bal voor de doellijn na een corner van Roeslan Malynovskyj

Aan de overkant miste invaller Johan Bakayoko nog een goede kans na een Belgische counter, maar de PSV'er krulde de bal naast.

De schrik sloeg bij België nog om het hart toen Heorhij Soedakov na een stevige rush de hoek voor het uitzoeken had, maar de Oekraïner plaatste de bal precies in de handen van keeper Casteels.

Fluitconcert van eigen fans

Ondanks de plaatsing voor de volgende ronde werden de Rode Duivels na afloop door de Belgische fans op een fluitconcert getrakteerd.

Aanvoerder De Bryune sommeerde zijn selectie daarop om de kleedkamer op te zoeken in plaats van het publiek nog te bedanken.

Ook Routinier Jan Vertonghen krabde achter z'n oren bij het horen van het gefluit. "Ja, er is teleurstelling omdat we niet gewonnen hebben. Maar uitgefloten worden nadat we ons gekwalificeerd hebben... Het is de eerste keer dat ik dat meemaak", zei hij tegen Het Laatste Nieuws.

"De Bruyne besloot dan om terug te keren en samen naar binnen te gaan. Dat snap ik. Hij is de aanvoerder en mag die beslissing nemen."

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl