NOS Sport

Verstappen houdt Norris achter zich en boekt in Spanje zevende zege dit seizoen

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Spanje gewonnen. In een race die door de verschillende pitstopstrategieën interessant was, kon hij Lando Norris enkele seconden voorblijven.

Op het Circuit de Catalunya, waar hij in 2016 als 18-jarige zijn eerste Formule 1-zege boekte, reed Verstappen dit jaar lange tijd aan de leiding. De Red Bull-coureur moest in de slotfase geconcentreerd rijden om Norris achter zich te houden.

In de tiende race van het jaar noteerde Verstappen zo zijn zevende overwinning. Lewis Hamilton eindigde als derde, waardoor de zevenvoudig wereldkampioen voor het eerst dit jaar op het podium staat.

  • NOS
  • NOS
    De WK-stand bij de coureurs
  • NOS
    De stand in het constructeurskampioenschap

Verstappen breidt door zijn overwinning zijn leiding in de WK-stand verder uit. Zijn voorsprong op nummer twee Norris bedraagt nu 69 punten.

Goede start Russell

Verstappen startte van de tweede plaats en was sneller weg dan Norris op pole. De coureur van McLaren moest verdedigen, maar kon net niet voorkomen dat de Nederlander hem passeerde.

Russell pakt de leiding in de eerste ronde, voor Verstappen en Norris

De twee verloren daarbij veel snelheid. Russell, die als vierde aan de race was begonnen, kon profiteren en greep in de eerste bocht de leiding.

Verstappen bleek echter sneller dan de coureur van Mercedes en kon in de derde ronde de leiding veroveren. De drievoudig wereldkampioen nam vervolgens direct afstand van zijn concurrenten.

Pitstops

In de achttiende van de 66 rondes maakte Verstappen zijn eerste pitstop en verloor hij de leiding korte tijd aan Norris. Zes rondes later ging de Brit van McLaren ook naar binnen voor een nieuw setje banden.

Ferrari-coureur Charles Leclerc had nog een ronde de leiding, maar nadat de Monegask ook een pitstop maakte, reed Verstappen weer aan kop, met een voorsprong van ruim vijf seconden op Russell.

Precies op tweederde van de race maakte Verstappen zijn tweede pitstop en kwam hij achter Norris en Leclerc als derde terug op de baan. Drie rondes later ging dat duo ook naar binnen en kwam Verstappen weer aan de leiding. Met nog achttien rondes te gaan bedroeg zijn voorsprong op Norris acht seconden.

Norris op jacht naar Verstappen

Op zijn iets versere banden reed Norris langzaam maar zeker richting Verstappen. Met nog twaalf rondes te gaan bedroeg het verschil vijf seconden.

Daarna stabiliseerde de marge. Verstappen haalde de finish met een voorsprong van twee seconden en schreef zo de Grand Prix van Spanje voor de vierde keer op zijn naam.

Daarmee begon Verstappen uitstekend aan de eerste triple header van het seizoen. De komende weken staan de races van Oostenrijk en Groot-Brittannië op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl