Jamal Musiala en Jude Bellingham samen in de jeugdploeg van Engeland
NOS Voetbal

Duitse ster Musiala had ook voor Engeland kunnen spelen: 'Geen spijt van die keuze'

Stralend als een grote ster steelt Jamal Musiala voor Duitsland de show op dit EK voetbal. Met zijn goals, kracht en soms onnavolgbare acties hielp hij het thuisland al aan een plek in de achtste finales. Daardoor gaat de wedstrijd tegen Zwitserland voor de Duitsers bijna nergens meer over.

De Duitse fans zullen vanavond echter niet minder genieten van de kunsten van Musiala. Iets wat de Engelsen ook graag hadden gedaan.

Want Jude Bellingham en Musiala op één middenveld... Dat is toch om je vingers bij af te likken? En het is geen rare gedachte, de kans was serieus aanwezig. Ware het niet dat een van de twee vrienden drie jaar geleden een beslissing nam waar ze in Duitsland nu heel blij mee zijn.

Musiala, in het bezit van een Duits en Brits paspoort, koos ervoor om voor Duitsland uit te komen. "En daar heb ik nog altijd geen spijt van", zegt de middenvelder tegenover de BBC.

Jamal Musiala na zijn treffer tegen Schotland

Hoe zit dat dan precies? De 21-jarige Musiala wordt in Stuttgart geboren en groeit vervolgens op in Fulda, zo'n 100 kilometer ten noordoosten van Frankfurt. Daar blijft hij niet lang, omdat zijn moeder in Engeland studeert. Op 7-jarige leeftijd vertrekt de kleine Jamal naar Southampton.

In de jeugdopleiding van Southampton blijkt dat Musiala een aardig balletje kan trappen. Chelsea neemt hem over en ook de Engelse voetbalbond ziet in hem een pareltje voor de toekomst.

Zijn talent wordt onderstreept als hij als 13-jarige zijn opwachting maakt in het elftal van Engeland onder 15. Tussen 2016 en 2020 speelt hij 25 wedstrijden voor de Engelse jeugdelftallen. In die tijd begint ook de vriendschap met de huidige rijzende ster van Engeland: Bellingham.

"Wij waren altijd samen bij de Engelse teams. We zijn nog altijd heel goede vrienden."

Toch naar Duitsland

Toch laat Musiala zijn vriend even achter in Engeland, als hij voor Duitsland onder 16 gaat spelen. Maar de twee worden ook snel weer herenigd in Engeland, als Musiala besluit toch te gaan voetballen voor de onder 17 en onder 21 van de Engelsen.

Ook die keuze is niet definitief. Mede door de aangekondigde Brexit besluiten Musiala en zijn moeder in 2019 Engeland te verlaten en terug te gaan naar Duitsland.

Dat blijkt sportief gezien een uitstekende zet. De middenvelder komt terecht bij Bayern München en debuteert daar al voor zijn achttiende verjaardag.

De Duitse voetbalbond DFB heeft de ogen niet in de achterzak zitten en besluit het jonge talent te polsen voor een een volgende switch. Met succes. In 2021 kiest Musiala voor Duitsland. Definitief ditmaal.

"Dat was een heel moeilijke beslissing. Ik heb lang moeten nadenken over wat ik zou kiezen, maar ik weet dat deze keuze, spelen voor het land waar ik geboren ben, het beste voor mij zou zijn. Het is ook de keuze die het meest comfortabel voelt", aldus Musiala.

In Duitsland juichen ze. Bondscoach Joachim Löw neemt hem meteen op in de selectie voor het in 2021 gespeelde EK.

'Messi van de toekomst'

Dat de beslissing goed uitpakt voor de jonge ster blijkt wel op het EK in 'zijn' Duitsland. Musiala blinkt uit. In de 5-1 winstpartij tegen Schotland was de 21-jarige aanvallende middenvelder, met een doelpunt op zak, de 'Man of the Match'.

Tegen Hongarije was hij weer een van de smaakmakers en opnieuw trefzeker. Mede door hem plaatste Duitsland zich al na twee wedstrijden voor de achtste finales.

Bekijk de twee EK-doelpunten van Musiala:

De lovende woorden bleven dan ook niet uit. Lothar Matthäus, wereldkampioen met Duitsland in 1990, bewierookte de kleine middenvelder bij de BBC.

"Hij kan de Messi van de toekomst worden. Hij doet dingen die hem een topvoetballer gaan maken. Zijn passing is goed, hij denkt slim en hij houdt van voetbal. Hij is briljant."

Jaloers Engeland

Nu Engeland vecht met de vorm, zou een Musiala geen overbodige luxe zijn geweest in de ploeg van Gareth Southgate, constateren de Engelsen.

Nu moeten de mannen van Southgate goede prestaties zien te halen met hun eigen wonderkind, Musiala's vriend Bellingham. Mocht het toernooi voor beide teams voorspoedig verlopen, dan nemen de twee het in de halve finales tegen elkaar op.

En ja, Musiala hoopt ook dat Engeland zo ver kan komen. "Ik heb nog steeds liefde voor Engeland."

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl