NOS NieuwsAangepast

Zorgverzekeraars schorten contract met Co-Med op, noodplan voor patiënten

Alle zorgverzekeraars stoppen de samenwerking met de huisartsenketen Co-Med. Het contract wordt opgeschort. De verzekeraars gaan op zoek naar een andere praktijk voor de tienduizenden patiënten.

Gisteren stelden de vier grote zorgverzekeraars, CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis, de commerciële huisartsenketen in gebreke omdat die zich niet hield aan de afspraken. De bezetting op de praktijken was ondermaats. Vandaag volgt de opschorting van het contract. Met het opzeggen van het contract kunnen ook de betalingen stoppen.

Co-Med heeft ruim 50.000 patiënten verspreid over tien praktijken in het hele land. De patiënten die het meest kwetsbaar zijn krijgen prioriteit bij het vinden van een nieuwe plek. "Maar er wordt de komende periode ook gewerkt aan een structurele oplossing voor alle patiënten die ingeschreven staan bij de Co-Med praktijken", aldus de zorgverzekeraars. Voor patiënten van Co-Med hebben de verzekeraars een overzicht gemaakt waar ze terechtkunnen als ze een huisarts nodig hebben.

Bezetting praktijken

De verzekeraars zeggen dat Co-Med geen constante, goede zorg kan garanderen. Het gaat met name om de roosters van de praktijken. De keten moest gisteren per praktijk inzicht geven in de bezetting, het spoedprotocol en de waarneming in de avond, weekend en de nacht. Op basis van die informatie hebben alle verzekeraars besloten om de overeenkomst met de keten op te schorten.

Er ligt al langer een noodplan klaar om de patiënten van Co-Med op te vangen. Daarvoor is volgens de verzekeraars contact geweest met regionale huisartsenorganisaties en met de online huisartsenpraktijk Arene. "Dankzij deze samenwerking is het mogelijk om patiënten die zorg nodig hebben, toegang tot huisartsenzorg te garanderen", schrijven de verzekeraars.

Volgens de verzekeraars is het nu niet nodig dat patiënten zelf op zoek gaan naar een andere huisarts. Er wordt gewerkt aan een structurele oplossing, benadrukken ze.

Schuldeisers

Er is al langere tijd kritiek op Co-Med. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) nam in april maatregelen bij de praktijken van de keten. Zo concludeerde de inspectie dat praktijken niet binnen 30 seconden bereikbaar waren. Dat leidde volgens de IGJ tot grote risico's voor de veiligheid van patiënten.

Tegelijkertijd heeft Co-Med te maken met financiële problemen. Er hebben zich meerdere schuldeisers gemeld bij het bedrijf. Het gaat met name om voormalig medewerkers van de keten die niet betaald zijn. Co-Med trekt die vorderingen in twijfel en zegt dat ze zijn bedoeld voor een failliet dochterbedrijf.

Co-Med is gevraagd om een reactie, maar de woordvoerder was naar eigen zeggen nog niet op de hoogte van het nieuws.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl