NOS NieuwsAangepast

Grote risico's voor veiligheid patiënten bij huisartsen Co-Med, inspectie eist actie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) neemt vergaande stappen tegen de commerciële huisartsenketen Co-Med. De bereikbaarheid van de huisartsenpraktijken van Co-Med is onvoldoende. Volgens de inspectie leidt dit tot grote risico's voor de veiligheid van de patiënten.

De inspectie houdt Co-Med een halfjaar nauwlettend in de gaten. Het bedrijf moet elke maand een overzicht geven hoe de (spoedeisende) huisartsenzorg op alle dertien locaties is geregeld.

Als dat niet gebeurt of als de bereikbaarheid onvoldoende is, kan Co-Med een dwangsom opgelegd krijgen. Co-Med laat in een reactie weten dat ze al het mogelijke in het werk stellen om de zorg bij en de bereikbaarheid van de praktijken te optimaliseren.

Geen gehoor bij spoed

De inspectie krijgt sinds 2021 meldingen over de huisartsenketen. In juli vorig jaar is er na een onderzoek een eerste waarschuwing gegeven aan het bedrijf. De inspectie spreekt van ernstige tekortkomingen.

Uit onderzoek is gebleken dat bij spoedgevallen niet alle praktijken binnen 30 seconden bereikbaar zijn. Ook voor niet-spoed-vragen zijn de praktijken overdag niet altijd goed telefonisch bereikbaar.

Verder schrijft de inspectie dat er niet in alle praktijken een huisarts beschikbaar is, voor het geval er een spoedmelding is. Ook krijgen patiënten onvoldoende informatie over waar zij tijdens praktijkuren terechtkunnen als ze de praktijk niet kunnen bereiken.

De maatregel is 9 februari ingegaan. De inspectie komt er nu pas mee naar buiten, omdat het bedrijf naar de rechter was gestapt om te eisen dat het nieuws niet openbaar zou worden. Maar Co-Med kreeg daar geen gelijk.

Failliet onderdeel

Gisteren bleek dat een onderdeel van Co-Med failliet is verklaard. Het dochterbedrijf was een callcenter dat huisartsenpraktijken konden inzetten op piekmomenten.

Volgens Co-Med zelf heeft het faillissement geen gevolgen voor de zorg bij de praktijken. De zorgverzekeraars lieten al weten dat ze de zaak op de voet volgen. De Patiëntenfederatie Nederland en Landelijke Huisartsen Vereniging zijn bezorgd over het faillissement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl