PVV-leider Wilders vanmiddag bij aankomst
NOS NieuwsAangepast

Crisisoverleg PVV, VVD, NSC en BBB over minister Asiel en Migratie

De fractievoorzitters van de formerende partijen Wilders (PVV), Yesilgöz (VVD), Omtzigt (NSC) en Van der Plas (BBB) hebben bij elkaar gezeten voor crisisoverleg met beoogd minister-president Schoof en formateur Van Zwol. Wat de uitkomst is, is nog niet bekend. Van Zwol zal later een toelichting geven.

"Ik ga niet via de media communiceren", zei Van der Plas bij het naar binnen lopen. Wilders en Yesilgöz zeiden niets. Omtzigt zei dat het goed is "dat een aantal mensen met elkaar achter gesloten deuren wat dingen bespreken".

Er is frictie tussen de fractievoorzitters ontstaan door de manier waarop Wilders met de kandidaten voor de belangrijke post van minister van Asiel en Migratie is omgegaan. Zij hebben vanmorgen "verschillende telefoontjes" over en weer met elkaar gepleegd, zei Van Zwol bij aankomst in het Tweede Kamergebouw. "Maar het leek mij beter om elkaar live aan tafel te spreken."

Waar de fractievoorzitters doorliepen, stond formateur Van Zwol de media even te woord:

Fractievoorzitters komen aan bij formateur voor crisisoverleg

Op de vraag aan Van Zwol of hij iets over de frictie kon zeggen zei hij: "Het is moeilijk om iemands gemoedstoestand door de telefoon in te schatten, maar het is natuurlijk voor iedereen heel spannend."

Screening

Gisteren trok Wilders de kandidatuur van PVV-Kamerlid Gidi Markuszower in omdat die niet door de screening kwam. Meteen daarna maakte Wilders bekend dat zijn nieuwe kandidaat het Tweede Kamerlid Marjolein Faber is.

Yesilgöz omschreef Faber vanmorgen als "geen onomstreden kandidaat" en zei dat zij haar zorgen heeft geuit tegenover Wilders en formateur Van Zwol. Het is zeer ongebruikelijk dat een partij openlijk kritiek levert op de ministerskandidaat van een andere partij.

Kijk hier het interview terug waarin Yesligöz haar uitspraken deed:

Yesilgöz over Faber: 'Niet onomstreden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl