Marjolein Faber (PVV) legt de eed af tijdens de beëdiging van de nieuwe leden van de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

VVD-leider Yesilgöz: ook nieuwe PVV-kandidaat Faber niet onomstreden

VVD-leider Yesilgöz vindt ook Marjolein Faber "geen onomstreden kandidaat" om minister te worden. Gisteren trok PVV-leider Wilders Gidi Markuszower terug als beoogde vicepremier en minister van Asiel en Migratie, omdat uit de screening zaken over hem naar voren waren gekomen. Hij schoof vervolgens Faber naar voren als nieuwe minister.

Op vragen waarom Yesilgöz akkoord was gegaan met de kandidatuur van Markuszower, voor wie de AIVD Wilders al eens eerder had gewaarschuwd, antwoordde de VVD-leider: "Aan de tafel heb je het er natuurlijk wel over en als er zorgen zijn, uit je die daar ook. Vervolgens heb je de naslag en de verantwoordelijkheid van de eigen partijleider om dat te wegen." Naslag is het woord voor de screening die wordt gedaan voordat iemand minister of staatssecretaris wordt.

Uitspraken, zorgen en toon

Yesilgöz heeft gisteravond van Wilders gehoord dat hij nu Faber voordraagt. Ze heeft naar eigen zeggen vanochtend haar zorgen geuit tegenover Wilders en formateur Van Zwol. De VVD-leider wees nu tegen de pers op uitspraken die Faber eerder heeft gedaan, over haar "houding en toon" en vraagt zich af of "dat matcht met het ambt".

Yesilgöz wilde niet zeggen welke uitspraken ze precies bedoelt. Faber staat bekend als een hardliner op het gebied van asiel en in 2020 gebruikte ze het woord "omvolking". Ook noemde ze collega-parlementariërs nep-vertegenwoordigers.

Gevraagd of ze er nog vertrouwen in heeft om met de PVV tot een kabinet te komen, zei Yesilgöz: "Uiteindelijk zal het wel moeten; we hebben een hoofdlijnenakkoord; we hebben mensen in het land die het proces een beetje zat zijn en ook willen dat we aan de slag gaan met het oplossen van problemen." Ze wil dat er een "stevig team" komt en ze had liever gezien dat dat "wat soepeler werd vormgegeven".

Dit zei Yesilgöz vanochtend voor aanvang van de ministerraad:

Yesilgöz over Faber: 'Niet onomstreden'

NSC-leider Omtzigt zei in De Nieuws BV over de opmerkingen van Yesilgöz over Faber desgevraagd dat het verstandig is om over kandidaten achter gesloten deuren te praten, "ook als er stevige bedenkingen zijn".

Ook hij vindt dat Faber in het verleden stevige uitspraken heeft gedaan. Hij voegde eraan toe: "Als ik bedenkingen heb tegen een kandidaat of tegen uitspraken, is meestal een radioprogramma niet de beste plek om dat te uiten, maar is het het best om daar een goed overleg over aan te gaan."

Omtzigt zei ook dat politici aan de hoogste integriteitsnormen moeten voldoen: "Wees er maar gerust op dat we dat zowel voor als achter de schermen uitdragen." Op de vraag of hij verrast was dat Markuszower alsnog is teruggetrokken, antwoordde de NSC-leider: "Laat ik het zo zeggen: ik had al mijn kandidaten van tevoren laten screenen, dus ik wist dat ze erdoor waren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl