PVV-leider Wilders en GroenLinks-PvdA-leider Timmermans bij het debat over het coalitieakkoord
NOS Nieuws

Oppositie wil duidelijkheid over PVV-Kamerlid Markuszower

In de Tweede Kamer willen oppositiepartijen weten of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven. Ook vinden partijen het vreemd dat de komende regeringspartijen VVD en NSC niet reageren op het feit dat het verleden van het PVV-Kamerlid een ministerschap in de weg staat.

De afgelopen avond werd bekend dat PVV-Kamerlid Markuszower toch geen minister van Asiel en Migratie en vicepremier wordt. PVV-leider Wilders liet via X weten dat hij zijn kandidatuur introk naar aanleiding van de uitkomst van een 'naslag', maar gaf geen verdere informatie.

Zowel de AIVD als de Belastingdienst doet zo'n naslag, dat betekent dat in hun bestaande dossiers wordt gekeken of er bezwaarlijke zaken naar boven komen. Ook wordt gekeken of iemand een strafblad heeft.

Markuszower wil zelf aanblijven als Kamerlid en zijn reactie wekt de suggestie dat hij zelf niet precies weet wat er over hem naar boven is gekomen. Hij zegt dat het "allemaal kafkaësk aanvoelt."

Staatsgevaarlijk?

Oppositiepartij Denk wil van minister De Jonge van Binnenlandse Zaken horen welke potentiële dreiging Markuszower nu eigenlijk vormt voor het landbestuur. "Wilders droeg dus iemand voor die volgens de veiligheidsdienst mogelijk staatsgevaarlijk is en daarom geen minister kan zijn", aldus partijleider Van Baarle. "Dan kan zo iemand toch ook geen Kamerlid zijn?"

D66 benadrukt dat Kamerleden aan de hoogste standaarden moeten voldoen. "Zij vervullen nog een hoger ambt dan ministers", aldus een D66-woordvoerder. En SP-leider Dijk snapt niet dat iemand wel door de screening van Kamerleden komt en niet door die van een minister. "Wat is het verschil?"

Zwijgzaamheid

De oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren en Volt hebben vooral kritiek op de zwijgzaamheid van VVD en NSC, die met de PVV gaan regeren. "Maar ze staan erbij en kijken ernaar. Zelfs als het om veiligheidsrisico gaat. Wie zwijgt stemt toe", aldus partijleider Dassen van Volt.

De grootste oppositiepartij GroenLinks-PvdA stelt dat PVV-leider Wilders al maanden "blunder op blunder maakt". "En keer op keer op keer oorverdovende stilte van VVD en NSC. Beschaamd? Of is dit de nieuwe bestuurscultuur?", aldus partijleider Timmermans op X.

Daar reageerde vervolgens Wilders weer met een stekelige tweet op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl