Torstein Traeen wint op de Gotthard Pass
NOS Wielrennen

Traeen eert overleden Mäder met winst op 'zijn klim', Kelderman verliest tijd

Torstein Traeen heeft de vierde rit in de Ronde van Zwitersland gewonnen. De Noor soleerde op de Gotthardpas, een klim van acht kilometer naar zijn eerste WorldTour-zege. Adam Yates van de UAE-ploeg werd tweede en neemt de gele trui over van Alberto Bettiol.

Traeen maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep van zeven renners, met daarbij ook Bryan Coquard, de winnaar van de tweede etappe. De marge liep flink op, ook omdat het peloton na een val van leider Bettiol (EF) wachtte op diens terugkeer. De koplopers begonnen aan de laatste klim met vier minuten voorsprong op het peloton.

Valpartij Kelderman

Traeen (Bahrain) viel kort voor die klim solo aan en liet zijn medevluchters direct achter. Met nog zes kilometer te gaan werd het peloton opgeschrikt door een val van toptalent Isaac Del Toro en Wilco Kelderman.

Del Toro keerde snel terug in het peloton, maar Kelderman bleef wat langer staan op de plaats van het ongeval. Zijn fiets zat namelijk vast in die van een andere gevallen renner. Hij verloor uiteindelijk ruim een minuut op Yates, de beste klassementsrenner.

Yates was intussen aan een opmars bezig. Tussen de besneeuwde bergwanden had hij de andere klassementsrenners, inclusief Egan Bernal en oud-winnaar Mattias Skjelmose, gelost. De voorsprong van Traeen slonk als sneeuw voor de zon, maar hij leverde strijd en hield hoop.

Emotioneel

Wat hem extra moed gaf, was het overlijden van Gino Mäder een jaar eerder in deze wielerronde, hij reed toen voor de ploeg waar Traeen nu voor rijdt. Na afloop werd de Noor lichtelijk emotioneel: "Het is zijn berg waarop ik gewonnen heb", doelt hij op Mäders ritzege in Andermatt in 2021, de slotklim van die rit was de Gotthardpass. "Vandaag was zijn moeder ook aanwezig, dus is het nóg bijzonderder."

De Ronde van Zwitserland gaat donderdag verder met een nieuwe bergetappe en duurt nog tot en met zondag. Ondanks dat Yates de ritzege misliep, mag hij in de volgende etappe wel starten in de gele trui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl