Ali B. in de rechtbank voor de inhoudelijke behandeling van de zedenzaak tegen de rapper.
NOS NieuwsAangepast

Ali B in tranen: 'Nooit signaal dat iets gebeurde tegen iemands zin'

  • Noor de Kort

    redacteur Online

  • Noor de Kort

    redacteur Online

"Ik heb nooit een signaal gekregen, achteraf ook niet, dat er iets is gebeurd tegen de zin van iemand." Dat heeft Ali B vanochtend gezegd aan het begin van de rechtszaak tegen hem. De 42-jarige rapper wordt verdacht van twee aanrandingen en twee verkrachtingen na aangiftes en een melding door drie vrouwen.

Zangeres Ellen ten Damme deed een melding van een verkrachting in 2014. Jill Helena, oud-kandidaat van The Voice of Holland, deed aangifte van een aanranding in 2018 in Amsterdam. En een derde vrouw deed aangifte van een aanranding en verkrachting in Heiloo, ook in 2018.

Ali B was jarenlang een geliefde artiest en tv-persoonlijkheid in Nederland. Dat beeld kantelde begin 2022 volledig, toen het BNNVARA-programma BOOS met een uitzending kwam over meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, de talentenjacht waar Ali B jarenlang coach was.

Met de brief van BNNVARA over de beschuldigingen aan zijn adres begon voor de muziekondernemer "een nachtmerrie", zei hij huilend in de rechtszaal. Hij kreeg naar eigen zeggen weinig tijd om te reageren en uitleg te geven aan zijn gezin. "Ik was bang dat ik mijn gezin zou kwijtraken."

Bekijk hier een deel van het betoog van Ali B:

'Nooit is tegen mij gezegd dat ik een vrouw iets heb aangedaan'

Na de uitzending van BOOS werden er meerdere verklaringen afgelegd bij de politie, ook over beschuldigingen die losstonden van The Voice. Zoals de aangifte van aanranding en verkrachting op een schrijverskamp in Heiloo, waar de behandeling mee begint.

Volgens de rapper is de vrouw "mentaal kwetsbaar". Hij heeft haar naar eigen zeggen eerder mediation aangeboden. "Niet om vervolging te voorkomen, maar omdat het ook niet goed is voor haar wat er is gebeurd."

'Liefdevolle band'

Dat Jill Helena aangifte tegen hem deed van aanranding had Ali B "nooit verwacht". De twee hadden volgens de artiest "een stiekeme affaire" en "een liefdevolle band" sinds haar deelname aan The Voice in 2013. Hij had eerder verwacht dat Helena rondom de beschuldigingen aan hem zou vragen hoe het met hem ging. "Ik denk dat die BOOS-aflevering invloed op haar heeft gehad."

De ontmoeting in 2018 waarover Helena heeft verklaard zegt Ali B heel anders te hebben ervaren. De rapper zegt hierover dat de dynamiek zoals altijd was. "Als het anders was, dan had ik dat gemerkt." Maar Helena heeft hierover verklaard dat ze meerdere keren "Ali, dit gaan we niet doen" zei. De zangeres komt later vandaag zelf nog aan het woord in de zaak.

De aangifte die van Ellen ten Damme deed van verkrachting in 2014 komt vandaag ook nog aan bod. Dit zou zijn gebeurd tijdens opnames voor het tv-programma Ali B en de Muziekkaravaan in Marokko.

'Trial by media'

Een menigte journalisten wachtte Ali B vanochtend op bij de rechtbank in Haarlem. Ali B refereerde tijdens de zitting meerdere keren aan de grote hoeveelheid media-aandacht voor de zaak en spreekt van "trial by media".

Hij voelt veel druk van buitenaf om zich dingen te herinneren en is naar eigen zeggen onterecht neergezet als "een seksueel roofdier". Alle media-aandacht vrat de afgelopen tweeënhalf jaar aan hem, zegt hij. "Ik kreeg angstaanvallen, had slapeloze nachten. Voor het eerst voelde de dood warmer dan leven. Eerlijke berichtgeving in de media had dit kunnen voorkomen."

Beelden van de aankomst van Ali B bij de rechtbank in Haarlem:

Ali B komt aan bij rechtbank: 'Gemengde gevoelens'

Het OM wilde aan het einde van de dag met een strafeis komen, maar omdat de zaak vandaag langer duurde dan gepland wordt dat morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl