Ali B, Jeroen Rietbergen en Marco Borsato
NOS NieuwsAangepast

Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgd voor misstanden The Voice, Marco Borsato niet

Het Openbaar Ministerie gaat Ali B en Jeroen Rietbergen vervolgen voor seksueel misbruik bij het tv-programma The Voice of Holland. Marco Borsato wordt niet vervolgd vanwege gebrek aan bewijs, zo heeft Openbaar Ministerie Midden-Nederland besloten.

Ali B wordt vervolgd naar aanleiding van drie aangiftes van verkrachting en aanranding, in 2014 en 2018, van meerderjarige vrouwen. Bij een van die verdenkingen is er een link met The Voice, bij de andere niet. Een vierde aangifte tegen Ali B is geseponeerd, omdat niet vast is komen te staan dat het om een strafbaar feit gaat.

Tegen Jeroen Rietbergen werd aangifte gedaan van verkrachting door oud-kandidaat Nienke Wijnhoven. Het gaat om een zaak uit februari 2018 rond de opnamestudio's van The Voice of Holland.

Andere aangifte

In het onderzoek naar Marco Borsato zijn geen bewijzen gevonden die de aangifte tegen hem ondersteunen. Daarom kan de zaak volgens het OM niet worden bewezen en is besloten tot seponeren. Tegen Marco Borsato is ook nog aangifte gedaan van een zaak die geen verband houdt met The Voice of Holland. Daar loopt een apart onderzoek naar, waarvan de uitkomst nog niet bekend is.

Het OM heeft de namen van de verdachten niet bekendgemaakt, maar uit de combinatie van de woonplaatsen en leeftijden en wat al eerder in het nieuws kwam, is duidelijk om wie het gaat.

BOOS

Aanleiding voor het onderzoek van justitie naar TVOH was een uitzending van BOOS, het YouTube-programma van presentator Tim Hofman, januari vorig jaar. Tientallen vrouwen zouden achter de schermen zijn lastiggevallen door coaches Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen, de toenmalige partner van Linda de Mol.

Ali B werd onder meer beschuldigd van verkrachting en aanranding, Marco Borsato van betasting, ook van minderjarige meisjes, en Jeroen Rietbergen van betasting en het versturen van dickpics.

Regisseur

Het Openbaar Ministerie riep naar aanleiding van de uitzending slachtoffers op zich te melden en aangifte te doen. Het leidde tot aangiften tegen vier verschillende medewerkers. Eind april vorig jaar begonnen de onderzoeken, die nu dus zijn afgerond.

Het onderzoek naar de vierde medewerker werd door het OM al eerder afgerond. Dat betrof een regisseur die ervan werd beschuldigd dat hij vrouwen onzedelijk had betast en op de mond gezoend. Het OM besloot in november vorig jaar de regisseur niet te vervolgen omdat er geen bewijs was dat de aangiften ondersteunde.

Reacties

Marco Borsato laat in een persverklaring via zijn advocaat Knoops weten blij te zijn dat hij niet wordt vervolgd. Hij wil er verder niets over zeggen, zo laat hij weten.

Ali B zegt op Instagram dat hij blij is dat een zaak die in de BOOS-uitzending prominent aan de orde kwam, is geseponeerd. Verder zegt hij verbaasd te zijn dat hij in de andere zaken wel wordt vervolgd. De zanger laat weten in gesprek te zijn met de vrouwen die aangifte hebben gedaan. "Deze gesprekken lopen en zijn zeer waardevol." Ali B wilde dat het OM de uitkomst van die gesprekken zou afwachten. Dat daar niet voor is gekozen noemt hij "onbegrijpelijk".

Nienke Wijnhoven, die aangifte deed tegen Rietbergen, zegt dat zij nu eindelijk erkenning krijgt voor wat haar is overkomen. Ze is blij met het besluit van het OM en dankbaar dat haar ervaringen niet zijn "gebagatelliseerd of verdraaid". Verder schrijft haar advocaat Diekstra dat ze dankbaar is "voor het gedegen en integere strafrechtelijk onderzoek dat heeft plaatsgevonden".

Rietbergen zelf was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar.

De uitzending van BOOS waarmee de affaire bij TVOH aan het rollen kwam:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl