De finale van The Voice of Holland in 2020
NOS NieuwsAangepast

Twee aangiftes tegen verdachte in The Voice-schandaal geseponeerd

Twee aangiftes tegen één verdachte over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland worden geseponeerd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland bekendgemaakt. Volgens het AD gaat om de aangiftes tegen regisseur Martijn N., maar het OM zwijgt daarover.

Het OM zegt dat het gaat om een aangifte over onzedelijke betasting en eentje over een zoen op de mond. Omdat er te weinig bewijs is gevonden is nu besloten de aangiftes te seponeren "na zorgvuldige bestudering van het onderzoeksdossier en intern overleg", aldus het OM. Het sepot betekent dat de verdachte van elke blaam wordt gezuiverd.

Sinds eind april wordt onderzoek gedaan naar vier verdachte medewerkers die zich mogelijk grensoverschrijdend hebben gedragen bij talentenshow The Voice. De zaken kwamen aan het licht na een uitzending van BOOS, het YouTube-programma van presentator Tim Hofman. Daarbij zou sprake zijn van tientallen vrouwen die zouden zijn lastiggevallen achter de schermen bij The Voice.

Coaches Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur werden ervan beschuldigd dat ze seksueel grensoverschrijdend gedrag aan de dag hadden gelegd. De naam van de regisseur is niet bekendgemaakt.

Het OM verwacht niet eerder dan begin volgend jaar de onderzoeken naar de andere verdachten af te ronden.

Na de uitzending van BOOS besloot RTL om The Voice voorlopig niet meer uit te zenden. Bandleider Jeroen Rietbergen bekende "contact van seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Hij legde zijn werk als bandleider direct neer. Rapper Ali B en Marco Borsato spreken alle beschuldigingen tegen.

Schokkend

RTL noemde de onthullingen van BOOS "zeer ernstig en schokkend". De zender zei niet te hebben geweten van aantijgingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik.

Nog voordat de aflevering van BOOS werd uitgezonden op 20 januari riep de politiek slachtoffers op om aangifte te doen. De online uitzending, waarin ook Talpa-oprichter John de Mol aan het woord kwam, werd binnen twee uur meer dan 5 miljoen keer bekeken. In totaal heeft de aflevering bijna 11 miljoen views.

Oud-kandidaten vertelden in de aflevering over juryleden Ali B, Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen:

Kandidaten The Voice over seksueel overschrijdend gedrag: 'Ik verstijfde en toen heeft hij seks met mij gehad'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl