De Inspiration4-crew die in 2021 deelnam aan het onderzoek
NOS Nieuws

Onderzoek: geen noemenswaardige gezondheidsrisico's bij korte ruimtereis

Er zijn geen noemenswaardige gezondheidsrisico's verbonden aan korte ruimtereizen van een paar dagen. Dat concludeert een groep Amerikaanse onderzoekers op basis van het eerste uitgebreide onderzoek naar de effecten van een ruimtereis op lichamen van zogenoemde ruimtetoeristen.

Dat zijn mensen die niet zoals astronauten via jarenlange trainingen en opleidingen zijn voorbereid op onder meer gewichtloosheid en blootstelling aan kosmische straling.

Onderzoek tot op celniveau

Voor het onderzoek, gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature, werden vier ruimtetoeristen (twee mannen en twee vrouwen) in 2021 tijdens een driedaagse ruimtereis tot op celniveau onderzocht.

De data werden vergeleken met de gegevens van 64 astronauten die onder meer voor langere tijd in ruimtestation ISS hebben gezeten.

De onderzoekers registreerden bij de ruimtetoeristen net als bij astronauten veranderingen aan onder meer de hersenen, het hart, spieren, nieren, het immuunsysteem en de huid. Maar binnen een paar maanden na terugkeer waren de meeste biometrische waarden van de proefpersonen weer normaal.

Enkel in de zogenoemde mitochondriën (energiefabrieken van cellen) werden nog afwijkingen gevonden. Volgens de onderzoekers is dit geen reden tot zorg.

De vier leden van de Inspiration4-missie, die deelnamen aan het onderzoek

"We hebben gelukkig niets zorgelijks gezien", zei hoogleraar Chris Mason, een van de onderzoeksleiders en verbonden aan het New Yorkse onderzoeksinstituut Weill Cornell Medicine. "Dat is goed nieuws voor andere burgers die van plan zijn om te gaan leven en werken in de ruimte", aldus Mason tegen persbureau Reuters.

Ruimtevaartorganisaties als NASA doen al decennia onderzoek naar de effecten van het verblijven in de ruimte op de gezondheid van astronauten, die geregeld maanden in de ruimte verblijven. Er is alleen nog nauwelijks zicht op de effecten van een ruimtereis op het lijf van iemand die hier niet grondig op is voorbereid.

Wat de wetenschappers verder opviel in hun studie was dat de lichamen van de vrouwen die deelnamen aan het onderzoek na terugkomst op aarde sneller weer 'normaal' waren dan die van de mannen.

Onderzoeker Mason gist dat dit misschien te maken heeft met de vele effecten van een zwangerschap op het vrouwenlichaam, waardoor het mogelijk beter is uitgerust om met dergelijke veranderingen om te gaan.

Hij benadrukt daar wel bij dat er meer onderzoek voor nodig is om hier harde conclusies over te kunnen trekken, omdat het onderzoek slechts vier personen betreft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl