De Boeing Starliner met Williams en Wilmore aan boord wordt gelanceerd
NOS NieuwsAangepast

Eerste bemenste ruimtevlucht Boeing Starliner vertrokken, twee veteranen aan boord

Voor het eerst is een ruimteschip van Boeing gelanceerd met mensen aan boord. De crew van de Boeing CST-100 Starliner, die op weg is naar het ruimtestation ISS, bestaat uit twee ervaren NASA-astronauten: Barry Wilmore (61) en Sunita Williams (58).

De twee veteranen zijn oud genoeg om de eerste landing op de maan nog live op tv te hebben gezien. Voor beiden is deze testvlucht hun derde ruimtemissie. Ze vlogen eerder onder meer met de spaceshuttle en ze hebben ook allebei vele maanden in het ISS doorgebracht.

Net als bij de eerste bemenste vlucht met Crew Dragon van SpaceX heeft NASA ervaren astronauten geselecteerd, van wie wordt verwacht dat ze in onvoorziene situaties het beste in staat te zijn koelbloedig te reageren.

Kijk hier de lancering terug:

Twee veteranen naar de ruimte in eerste vlucht van Boeing Starliner

De Crew Flight Test met de Starliner had eigenlijk al in mei moeten plaatsvinden, maar werd uitgesteld vanwege een probleem met een klep in de Atlas V-draagraket van de Boeing-capsule.

Vele hordes

Het was het zoveelste probleem voor het ruimteschip van de vliegtuigbouwer. Sinds de allereerste testvlucht eind 2019, toen nog zonder astronauten aan boord, moest de Starliner al vele hordes nemen. Die eerste testvlucht ging namelijk niet goed: de capsule kreeg kort na het opstijgen te kampen met een reeks software-gerelateerde problemen, waardoor hij strandde in een baan die te laag was om het ISS te bereiken.

Na een serie updates slaagde de herbruikbare capsule er in mei 2022 bij zijn tweede poging, nog steeds met alleen een pop aan boord, wel in bij het ruimtestation aan te koppelen. Voordat de eerste bemenste vlucht kon plaatsvinden werden er echter weer nieuwe problemen ontdekt, onder meer met de lijnen van de hoofdparachutes en de bedrading van de capsule. Daardoor werd de lanceerdatum steeds opgeschoven.

Als alles goed gaat, zal de Starliner morgen om 18.15 uur (Nederlandse tijd) zelfstandig aankoppelen aan de Harmony-module van het ISS. "Suni" Williams en "Butch" Wilmore zullen een week aan boord van het ISS blijven en daarna volgens plan met de Starliner terugkeren en landen in een van vier mogelijke landingszones in de VS.

De Boeing Starliner is het derde ruimtevaartuig waarmee astronauten van en naar het ISS vervoerd kunnen worden, naast de Crew Dragon van SpaceX en de Russische Sojoez.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl