In het blauw Suni Williams en Butch Wilmore, die succesvol aan boord zijn gegaan van het ISS
NOS Nieuws

Boeing Starliner aangekoppeld, astronauten aan boord van ISS

Het eerste ruimteschip van Boeing met mensen aan boord is aangekomen bij ruimtestation ISS. Na een gemiste poging is ook het aankoppelen aan het ISS gelukt. NASA-astronauten Butch Wilmore en Suni Williams vierden de aankomst met een dansje.

"Fijn om verbonden te zijn aan de grote stad in de lucht", zei Wilmore na de geslaagde aankoppeling. Wilmore en Williams werden met een rinkelende bel en met knuffels welkom geheten door de zeven astronauten en kosmonauten die al aan boord waren van het ISS. "Het was een geweldig welkom, een klein dansfeest", zei Williams.

De bedoeling is dat de CST-100 Starliner van Boeing nog ten minste acht dagen bij het ruimtestation blijft. Daarna staat de terugkeer naar en landing op aarde gepland, in het westen van de Verenigde Staten.

Problemen onderweg

De reis van de Starliner ging niet zonder slag of stoot. Al vlak na de lancering afgelopen woensdag ontstonden de eerste mankementen, toen er een klein heliumlek werd geconstateerd. Helium is belangrijk voor de brandstofleidingen van de stuwraketten. Het zorgt ervoor dat het ruimteschip kan manoeuvreren.

Volgens de NASA is er ondanks het lek genoeg helium over voor een veilige terugreis.

Ook waren er problemen met vijf van die stuwraketten. Vier daarvan konden Wilmore en Williams uiteindelijk weer aan de praat krijgen. Daardoor misten ze wel een eerste mogelijkheid om aan te koppelen. De Boeing moest vervolgens een uur lang een extra ronde om de aarde vliegen, waarna het koppelen wel lukte.

Zo verliep de lancering van de Boeing Starliner afgelopen woensdag:

Twee veteranen naar de ruimte in eerste vlucht van Boeing Starliner

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl