Kamerlid Gideon van Meijeren tijdens een eerdere zitting in mei
NOS Nieuws

FvD-Kamerlid Van Meijeren veroordeeld tot 200 uur taakstraf voor opruiing

Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur voor opruiing. Het Openbaar Ministerie had dat ook geëist tegen de politicus.

Volgens de rechtbank heeft de politicus tot twee keer toe zijn positie als volksvertegenwoordiger gebruikt om in dit geval boze boeren aan te zetten tot geweld. Daarbij heeft hij ingespeeld op de al aanwezige onrust onder zijn publiek, met de bedoeling om die verder aan te wakkeren.

Van Meijeren stond terecht voor twee gevallen van opruiing, waarbij hij had gesuggereerd dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Tijdens een speech op een boerenmanifestatie op 2 juli 2022 in Tuil zei Van Meijeren "dat het niet altijd gezond is als er een taboe rust op het gebruik van geweld".

De FvD'er zei in dezelfde speech dat de staat "fors" geweld gebruikt en haalde het scenario aan waarin boeren mogelijk gedwongen worden onteigend. "Als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af", zei Van Meijeren toen.

Revolutionaire beweging

De tweede zaak waarvoor Van Meijeren werd vervolgd, betreft uitspraken in een interview op YouTube, ook in 2022. Daarbij waren boeren aanwezig die het niet eens waren met het stikstofbeleid van de regering. Ze demonstreerden omdat zij zich ernstig in hun bestaansrecht bedreigd voelden.

In dat interview gaf de FvD'er aan "te hopen op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement", aldus het OM.

Van Meijeren sprak eerder tegen dat hij schuldig is en noemde de zaak tegen hem een "politiek strafproces". Vandaag zegt hij op X in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl