Gideon van Meijeren (FVD) in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Gündogan doet aangifte tegen collega-Kamerlid van FvD

Kamerlid Gündogan (oud-lid van de Volt-fractie) heeft aangifte gedaan tegen haar collega Van Meijeren van Forum voor Democratie vanwege opruiing en aanzetten tot geweld.

Aanleiding is een speech die Van Meijeren op 2 juli hield op het Boeren Forum in Tuil. Hij zei daarin "dat het niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld". Forum van Democratie plaatste afgelopen weekend een filmpje op sociale media.

Volgens Van Meijeren gebruikt de staat wel geweld, "fors geweld". "En als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af."

Wetboek van Strafrecht

Hij verwees ook naar artikel 41 van het Wetboek van Strafrecht, dat "bepaalt dat het is toegestaan om geweld te gebruiken als dat noodzakelijk is om je eigen of andermans lijf, goed of eerbaarheid te beschermen tegen een wederrechtelijke aanranding. Dat mogen we nooit vergeten", zei Van Meijeren.

Gündogan vindt dat de FvD'er te ver gaat met zijn suggestie dat boeren het recht hebben om geweld te gebruiken tegen ambtenaren en hoopt dat zo veel mogelijk mensen aangifte tegen hem doen. "Dit is het begin van de uitholling van de rechtsstaat."

Aanvaring

Gündogan zat eerst bij de politieke partij Volt, maar werd na een hoogoplopend conflict over grensoverschrijdend gedrag uit de fractie gezet. Als Kamerlid van Volt heeft ze meerdere malen aangifte gegaan vanwege bedreigingen tegen haar. In februari vertelde ze tegen Nieuwsuur dat de bedreigingen opliepen als ze in de Tweede Kamer een aanvaring had gehad met een Kamerlid van Forum.

Gisteren hintte Gündogan op Twitter al op dat ze aangifte zou gaan doen tegen Van Meijeren.

Van Meijeren reageerde op Twitter laatdunkend op het voornemen van het oud-Kamerlid van Volt: "Dat je daar nog tijd voor kunt vrijmaken, ondanks dat je al maandenlang druk bent met het (tevergeefs) 'ordenen van je gedachten'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl