ANP
NOS NieuwsAangepast

Volt zet Gündogan uit fractie, Kamerlid zelf niet bij vergadering

Volt heeft Nilüfer Gündogan uit de Tweede Kamer-fractie gezet. De Kamerleden Laurens Dassen en Marieke Koekkoek hebben daar vóór gestemd in een vergadering, waarbij Gündogan zelf niet aanwezig was.

Gündogan heeft haar eigen stem tegen haar vertrek per mail verstuurd, maar dat mocht niet baten. Het was al duidelijk dat de andere twee fractieleden niet met haar verder willen.

De partij maakte vrijdag bekend dat het Kamerlid alsnog uit de fractie moest. Volgens Gündogan ondermijnt dit de uitspraak van de rechter. Die stelde haar onlangs in het gelijk en zei dat een eerder besluit om niet meer met haar samen te werken op verkeerde gronden was genomen.

'Politiek verschil'

Na afloop van de fractievergadering zei fractievoorzitter Dassen: "Wij hebben ons natuurlijk ook laten adviseren. We hebben alles volgens het reglement gedaan. Er is gewoon een politiek verschil over hoe je blijkbaar met mensen omgaat. We delen niet dezelfde waarden hoe je dat doet."

Hij beaamde dat er vanmorgen eerst is gestemd over een wijziging van het fractiereglement, waardoor het mogelijk werd om Gündogan de laan uit te sturen.

Gisteren zei Gündogan dat zij vastbesloten was om de fractievergadering bij te wonen, maar vanochtend meldde zij zich ziek.

Gündogan ligt bij Volt onder vuur wegens verdenkingen van grensoverschrijdend gedrag. Er zijn in totaal dertien meldingen gedaan, variërend van handtastelijkheden en ongewenste seksuele avances tot intimidatie en misbruik van haar positie.

Eerder zei ze dat ze wil doorgaan als eenpersoonsfractie in de Tweede Kamer. Als dat gebeurt, zal het bestuur van Volt volgende week besluiten om haar te royeren als partijlid, zei Dassen.

Dassen over conflict met Gündogan: de politieke relatie is ontwricht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl