Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie
NOS NieuwsAangepast

Uitlatingen Kamerlid Van Meijeren leiden tot scherpe veroordelingen, OM kijkt ernaar

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat uitspraken van FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren bekijken, meldt een woordvoerder. Van Meijeren zei in een interview met de Belgische website Compleetdenkers dat hij hoopt op een revolutionaire beweging "waarbij het zo urgent wordt voor mensen die niks meer te verliezen hebben, dat ze bij wijze van spreken naar het parlement trekken en zeggen: wij gaan hier gewoon niet meer weg totdat de regering weg is."

"Het is in het verleden in de geschiedenis vaker gebeurd natuurlijk dat regimes die zich echt tiranniek gingen gedragen op enig moment toch ten val werden gebracht door de bevolking", zegt Van Meijeren. "Wij hebben wel de aantallen uiteindelijk."

Premier Rutte veroordeelt de uitlatingen van Van Meijeren, waarin die speculeert over het ten val brengen van de regering. Rutte noemt het "verwerpelijk" dat Van Meijeren speculeert over "het verstoren van ons democratisch proces".

"De Tweede Kamer is het hart van onze democratie, ons kostbaarste politieke bezit", twitterde de premier.

In een reactie aan de NOS zegt Van Meijeren dat hij met zijn woorden niet bedoelt dat het parlement bezet wordt, maar dat mensen bij het gebouw demonstreren. "Nogal een verschil, want binnendringen zou strafbaar zijn en rondom het gebouw demonstreren niet."

Geen meerderheid

De FvD'er wees er verder in het interview op dat er geen meerderheid nodig is om in verzet te komen. Volgens het Kamerlid kan je ook met kleinere aantallen "heel veel impact" maken.

Hij zei dat "tal van voorbeelden wereldwijd" laten zien dat er ook doden bij kunnen vallen. "We hopen dat we dat kunnen voorkomen en dat alles vreedzaam blijft. Maar dat is wel waar ik op hoop uiteindelijk."

Behalve de minister-president keurt ook minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de uitlatingen van Van Meijeren sterk af:

En vanuit de Tweede Kamer worden Van Meijerens uitspraken scherp veroordeeld:

Recent vielen er dodelijke slachtoffers bij de bestorming van het Capitool in de VS, waarin het Congres gehuisvest is, de Amerikaanse volksvertegenwoordiging. Op 6 januari 2021 vielen aanhangers van de toenmalige president Trump het parlementsgebouw aan nadat Trump zijn verkiezingsnederlaag niet had geaccepteerd. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven.

Van Meijeren kwam vorige maand in het nieuws toen hij een journalist intimideerde met een video die hij heimelijk had opgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl