NOS NieuwsAangepast

Kamervoorzitter noemt FvD-video 'ongehoord', kijkt naar aanscherpen regels

De intimidatie van een journalist door FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren is "ongepast en ongehoord", zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp in een verklaring.

Gisteren publiceerde Forum een video op YouTube waarin politiek verslaggever Merel Ek wordt uitgemaakt voor "riooljournalist". Te zien is onder meer dat Van Meijeren zich met met draaiende camera tot de SBS-verslaggever richt, omdat hij vindt dat ze een fout heeft gemaakt in een interview met hem. Ek maakt duidelijk dat ze niet aan zijn video wil meewerken, maar het filmen gaat door.

"Niemand moet met een draaiende camera overvallen worden in of bij hun werkkamer", zegt Bergkamp. "Laat staan dat er heimelijk geluidsopnames worden gemaakt." De Kamervoorzitter zegt te onderzoeken of "regels aangescherpt moeten en kunnen worden".

Kenbaar maken

Uit de verklaring blijkt niet om welke regels het gaat. Voor journalisten geldt dat zij niet met draaiende camera een werkkamer van een Kamerlid mogen binnenlopen en het kenbaar moeten maken als zij opnames maken.

Bergkamp laat verder weten dat ze de kwestie hoog opneemt en dat ze dat ook aan Van Meijeren heeft laten weten. Na publicatie van de video gisteren veroordeelde een aantal kabinetsleden en Kamerleden de handelwijze van Forum.

Premier Rutte sprak van een nieuw dieptepunt. "In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl