Gideon van Meijeren
NOS Nieuws

FvD intimideert journalist met video, Rutte spreekt van nieuw dieptepunt

Premier Rutte, andere kabinetsleden en een groot aantal Tweede Kamerleden veroordelen een video van Forum voor Democratie, waarin een politiek verslaggever wordt weggezet als "riooljournalist". De premier spreekt van een nieuw dieptepunt. "In een democratie moeten journalisten hun werk kunnen doen zonder in diskrediet te worden gebracht."

FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren plaatste de video op sociale media met de tekst: "Activisten die riooljournalistiek bedrijven mogen niet langer wegkomen met hun leugens, desinformatie en fake news. Tijd voor de tegenaanval."

De YouTubevideo wordt ingeleid met de tekst "rioolratten ontmaskerd" en een plaatje van een rat. Te zien is dat Van Meijeren langs de kantoren loopt van verschillende Nederlandse nieuwsredacties en opmerkt dat er volgens hem "een ongelofelijke rioollucht hangt".

Daarna richt hij zich met draaiende camera tot SBS-verslaggever Merel Ek, die aangeeft dat ze niet aan zijn video wil meewerken. Van Meijeren, die beweert dat de camera weg is, valt Ek in de video aan op een eerdere definitie die ze gaf van het woord liquidatie.

Ek en Van Meijeren spraken elkaar eerder over woorden die tv-persoonlijkheid Johan Derksen had gebruikt over Forum-leider Baudet. Derksen had in Vandaag Inside gezegd dat "ze die gozer moeten liquideren". Later zei Derksen dat het een verspreking was.

Ek had tegen Van Meijeren gezegd dat liquideren ook "wegsturen" kan betekenen, verwijzend naar de Dikke van Dale. Die definitie staat echter niet in de Van Dale en in haar woorden ziet Van Meijeren een poging om moedwillig desinformatie te verspreiden. Hij eiste voor de camera een rectificatie.

Bond onderzoekt juridische stappen

Collega-verslaggevers reageren geschokt op de video en wijzen erop dat Forum deze aanpak hanteert omdat de partij weet dat het met naam en toenaam noemen van de verslaggever op sociale media leidt tot intimidatie. De Parlementaire Persvereniging zegt met grote zorg kennis te hebben genomen van deze intimidatie en zegt alles te doen om Ek te ondersteunen.

Ook journalistenvakbond NVJ vindt de actie in alle opzichten alarmerend en kwalijk. "Vooral omdat hij Kamerlid is en aankondigt dat dit een begin van een reeks is. Hij dreigt eigenlijk: 'journalisten pas op'. Dit soort acties ondermijnen de rol van de journalist", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. Hij onderzoekt of er juridische stappen genomen kunnen worden.

Zelf reageert Ek dat de manier waarop Van Meijeren haar heeft benaderd "niet oké" is. "Inhoudelijk sta ik achter het gesprek dat stiekem is gefilmd. Ik had in een eerder interview met Gideon van Meijeren de Dikke van Dale niet moeten noemen, want 'wegsturen' stond daar inderdaad niet in. Mijn punt was duidelijk en blijft staan: woorden kunnen op meerdere manieren worden uitgelegd." Ek zegt dat ze altijd bereid is om over haar werk in gesprek te gaan. "Maar de manier waarop dit nu wordt gedaan, gaat te ver."

Kabinetsleden en Kamerleden: ondermijnend en bedreigend

Dat vinden naast Rutte ook de ministers De Jonge en Kaag en staatssecretaris Van der Burg. "Doelbewust intimiderend en ondermijnend. Puur vergif, dit", zegt De Jonge. "Walgelijk, kwaadaardig en levensgevaarlijk", vindt Van der Burg. "Iedere keer als je denkt 'de bodem is in zicht', dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen", reageert Kaag. "Dit ontstijgt partijpolitiek, het gaat om onze democratie. Spreek je uit."

Naast de bewindslieden klinkt ook vanuit de Kamer brede verontwaardiging. "Het is een trieste week met dieptepunt na dieptepunt", vindt GroenLinks-leider Klaver, vermoedelijk verwijzend naar eerdere uitlatingen van Baudet, die zei dat de wereld door "kwaadaardige reptielen" wordt bestuurd en die vindt dat de Russische president Poetin steun verdient. "Nu moet de journalistiek het ontgelden."

D66-fractieleider Paternotte spreekt van aanzetten tot haat tegen een journalist. "Net als zoveel acties van Forum is dat bedreigend en ondermijnend voor de vrije samenleving." Ook CU-leider Segers noemt Van Meijerens optreden "bedreigend voor de veiligheid van journalisten, voor het vrije woord, voor onze democratie. Doodeng. Onacceptabel."

FvD-leider Baudet steunt Van Meijeren en suggereert in reactie op de veroordeling door Rutte dat de gevestigde partijen en de media samenwerken. "Het is één club. Dezelfde lui, dezelfde ideeën. Samen maken ze Nederland kapot", herhaalt hij de complottheorie waar hij het al jaren over heeft. "Alléén FvD zet die gasten steeds genadeloos te kakken. Daarom haten ze ons. Aan welke kant sta jij?", vraagt hij zijn volgers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl