FvD-leider Baudet verlaat de plenaire zaal als de stemming begint
NOS Nieuws

Grote meerderheid Tweede Kamer stemt voor week schorsing Baudet

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een schorsing van zeven dagen van FvD-leider Baudet. De FvD-Kamerleden Van Meijeren en Jansen krijgen een berisping. Dit omdat zij zich niet aan de integriteitsregels van de Kamer hebben gehouden.

De meeste Kamerleden vinden dat zij de gedragscode hebben overtreden door bij herhaling te weigeren hun nevenfunctie als bestuurder bij Amsterdam Media Group BV te registreren in het nevenactiviteitenregister van de Tweede Kamer.

Het is voor het eerst dat de Kamer tot zo'n besluit komt. Bij de hoofdelijke stemming, waarbij elk aanwezig Kamerlid 'voor' of 'tegen' moet zeggen, was de stemmingsuitslag 119 voor en 2 tegen.

PVV en FvD verlieten vooraf de zaal omdat ze uit principe niet mee wilden stemmen. "We moeten als gekozen volksvertegenwoordigers niet over elkaar gaan stemmen", zei PVV-leider Wilders. Ook BBB vindt de sanctie te streng. De SP en Denk verklaarden voor het stemmen dat elke volksvertegenwoordiger transparant moet willen zijn naar de kiezer.

De schorsing gaat morgen in voor de komende zeven dagen. Baudet mag dan niet meedoen aan debatten maar wel stemmen. Alleen woensdag en donderdag zijn nog vergaderdagen in de Kamer, daarna begint het weekend en het herfstreces.

De gedragscode trad op 1 april 2021 in werking na kritiek van de Groep van Staten tegen Corruptie.

Deze werkgroep van Europese landen vond dat het Nederlandse parlement te weinig toezicht hield op financiële belangen van Kamerleden en invloed van lobbyisten die de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van Kamerleden in gevaar kunnen brengen.

De gedragscode bestaat uit vijf gedragsregels. Over het niet mogen aannemen van giften of gunsten in ruil voor politieke invloed, over omgaan met lobbyisten, over het omgaan met vertrouwelijke informatie en over gedragsregels die op een Kamerlid van toepassing zijn om "onheuse gedragingen" te voorkomen. Daarin wordt verwezen naar de grondwet en andere wetten, en naar het zogenoemde Reglement van Orde.

Financiële voordelen

De derde gedragsregel, die van toepassing is verklaard op de Kamerleden van FvD, gaat over de verplichte registratie van neveninkomsten en nevenactiviteiten, aandelen in bedrijven, ontvangen geschenken, door anderen betaalde vliegreizen en andere (financiële) voordelen die het Kamerwerk kunnen beïnvloeden.

Met het Reglement van Orde heeft Baudet al te maken gehad op 21 september jongstleden. Toen ontnam Kamervoorzitter Bergkamp hem het woord omdat hij weigerde bepaalde uitspraken terug te nemen over minister Kaag van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl