FvD-leider baudet
NOS NieuwsAangepast

Integriteitscommissie Kamer stelt voor Baudet een week te schorsen

De commissie die toeziet op integriteit van Kamerleden wil dat Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet zeven dagen wordt uitgesloten van vergaderingen van de Tweede Kamer. Hij zou alleen nog mogen stemmen. Volgens de commissie moet Baudet ook worden berispt.

Voorzitter Bergkamp heeft namens het presidium, het bestuur van de Kamer, het advies van de commissie doorgestuurd naar de Kamerleden. Die zullen aanstaande dinsdag stemmen over de sancties tegen Baudet.

Volgens de commissie (voluit: College van onderzoek integriteit Tweede Kamer) heeft Baudet de gedragscode van de Kamer overtreden door zijn bestuurslidmaatschap van een bv niet te laten vastleggen in het register van nevenactiviteiten. Het college vindt dat hij dat alsnog moet doen. Het gaat om de Amsterdam Media Group BV, die zich bezighoudt met "het beheren van een uitgeverij en andere beheersactiviteiten".

Onafhankelijke deskundigen

Het college bestaat niet uit Kamerleden, maar uit drie onafhankelijke deskundigen. Het staat onder voorzitterschap van een voormalige staatsraad bij de Raad van State, Liesbeth Horstink. Er is onderzoek gedaan naar aanleiding van een klacht over Baudet en zijn fractiegenoten Jansen en Van Meijeren.

Als Baudet inderdaad voor een week wordt geschorst, is dat een unicum. Eerder zijn wel Kamerleden uitgesloten om nog langer mee te doen aan een debat. Dat gebeurde Baudet zelf vorige maand tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, nadat hij een college in Oxford waar minister Kaag heeft gestudeerd "een opleidingsinstituut voor westerse geheime diensten" had genoemd.

Ook sancties voorgesteld voor Jansen en Van Meijeren

De integriteitscommissie doet verder de aanbeveling de Forum-Kamerleden Jansen en Van Meijeren te berispen. Ook zij moeten hun bestuurslidmaatschap bij de Amsterdam Media Group BV laten registeren. Dat het integriteitscollege voor Baudet een zwaardere straf voorstelt, komt doordat hij in maart ook al is berispt. Ook toen ging het om het niet opgeven van nevenfuncties. De Kamer nam toen het advies van het college over.

Het college heeft bij het voorstel om de drie Kamerleden sancties op te leggen meegewogen dat ze "op geen enkele wijze hebben meegewerkt aan het onderzoek". Verder schrijft de integriteitscommissie dat het niet heeft kunnen vaststellen of de drie neveninkomsten hebben ontvangen en dat het ook niet heeft kunnen bepalen of ze de verplichting hebben overtreden om inkomsten op te geven. Over dat onderdeel van de klacht hebben de deskundigen daarom geen oordeel.

Forum: oppositie monddood

Forum voor Democratie noemt de voorgestelde sancties "een nieuwe stap richting het monddood maken van de oppositie". Volgens de partij is het "absurd dat de coalitie op basis van allerlei pietluttige en bureaucratische regeltjes Kamerleden van de oppositie gaat schorsen en zodoende onwelgevallige stemmen kan labelen als niet integer". Forum benadrukt dat de nevenfuncties van Baudet, inclusief de jaarrekeningen, vrij toegankelijk zijn via de Kamer van Koophandel.

Volgens de regels van de Kamer mag er over voorstellen van de integriteitscommissie niet worden gedebatteerd, maar alleen worden gestemd.

De gedragscode voor Kamerleden bestaat sinds 1 april vorig jaar. Die kwam er na kritiek van de Raad van Europa, die constateerde dat er in ons land maar weinig regels zijn met betrekking tot de integriteit van parlementariërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl