NOS NieuwsAangepast

Kabinet verlaat uit protest de zaal om insinuatie Baudet, Bergkamp ontneemt hem het woord

Het hele kabinet is weggelopen tijdens het debat over de Prinsjesdagstukken vanwege opmerkingen van FvD-leider Baudet. Kamervoorzitter Bergkamp heeft hem inmiddels het woord ontnomen. Hij mag niet meer meedoen aan het debat, zei zij.

Baudet begon in zijn betoog over de opleiding van minister Kaag aan het St Anthony's College in Oxford, waar volgens hem marxistische studenten werken en spionnen worden opgeleid, daarmee suggererend dat zij mogelijk was gerekruteerd door een geheime dienst.

Minister van Financiën Kaag protesteerde eerst bij de voorzitter. Die wees Baudet erop dat er geen persoonlijke aanvallen worden gedaan, maar Baudet ging door, waarop Kaag wegliep, direct gevolgd door andere kabinetsleden en ten slotte door het hele kabinet. Het kabinetsvak K was binnen een minuut helemaal leeg.

Kijk hier naar het fragment:

Kabinet verlaat zaal na aantijgingen Baudet tegen Kaag

Kamervoorzitter Bergkamp wilde toen meteen schorsen voor de dinerpauze, maar daar protesteerde PVV-leider Wilders tegen. Hij vindt dat het kabinet, wat er ook gezegd wordt, moet luisteren naar een Kamerlid.

Baudet was inmiddels de zaal uitgelopen. Hij had eerder dan zijn beurt op de lijst het woord gekregen "vanwege positieve dringende privéomstandigheden". De echtgenote van Baudet is hoogzwanger.

Op een gegeven moment kwam premier Rutte alleen weer terug. Hij zei in een verklaring: "Dat Kamerleden de grens van het betamelijke opzoeken hoort bij het debat, maar dit is een grens overgegaan. Dit is onacceptabel. In overleg met de rest van het kabinet ga ik hier weer zitten, maar alles hangt af van wat er verder gezegd wordt."

Bergkamp wilde vervolgens dat Baudet zijn woorden over Kaag terugnam. Dat weigerde hij, en hij herhaalde ongeveer wat hij eerder had gezegd. Daarop zei Bergkamp: "Ik ontneem u het woord."

Dit besluit werd gesteund door een meerderheid in de Kamer, al merkten veel Kamerleden wel op dat zij het er niet mee eens waren dat het kabinet was weggelopen. PvdA-leider Kuiken merkte op: "Het moet gaan over de financiële problemen van mensen, en nu gaat het weer hier over."

Kijk hier naar het fragment met de reacties van Rutte en Bergkamp:

Baudet krijgt woord niet meer na aantijgingen tegen Kaag

Buiten de zaal zei Rutte zich te realiseren dat het kabinet te gast is in de Kamer. De Kamervoorzitter gaat over de vraag of een betoog acceptabel is of niet, niet het kabinet, zo zei hij.

Maar wat Baudet nu zei ging Rutte te ver:

Rutte: er is een grens aan wat je als gast kunt accepteren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl