FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren in mei 2023
NOS NieuwsAangepast

OM vervolgt Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) voor opruiing

Het Openbaar Ministerie vervolgt Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie voor twee gevallen van opruiing. Volgens het OM heeft Van Meijeren gesuggereerd dat geweld tegen de overheid geoorloofd en misschien zelfs noodzakelijk is. Daarmee maakt de FvD'er zich schuldig aan opruiing tot geweld tegen de overheid, stelt justitie.

Het OM refereert aan een speech die Van Meijeren gaf bij een boerenmanifestatie op 2 juli 2022 in Tuil. Hij zei "dat het niet altijd gezond is, als er een taboe rust op het gebruik van geweld". Van Meijeren zei verder dat de staat wel geweld gebruikt, "fors geweld".

"En als u onteigend dreigt te worden en u weigert, reken er maar op dat er busjes aankomen met mannen met knuppels en helmen, en ze slaan u wel van het terrein af", zei Van Meijeren toen. Kamerlid Gündogan (toen lid van de Volt-fractie) deed aangifte bij het OM.

De tweede zaak waarvoor Van Meijeren wordt vervolgd, betreft uitspraken in een interview op 13 november 2022, waarin hij aangaf "te hopen op een revolutionaire beweging die zich heel duidelijk onderscheidt van een protestbeweging en die bij wijze van spreken zou optrekken naar het parlement", aldus het OM.

'Heksenjacht'

In een reactie op het besluit van het OM noemt het FvD-Kamerlid de timing typisch. "Het OM heeft een jaar de tijd genomen om deze uitspraken te bestuderen en komt dan twee maanden voor de verkiezingen met een sensationeel persbericht. Dit is een heksenjacht."

Van Meijeren vindt dat een paar zinnetjes van hem uit hun context zijn gehaald en dat hem woorden in de mond worden gelegd. "Het gaat er niet om wat ik bedoel maar wat ik echt heb gezegd. Het woord bezetten heb ik nooit uitgesproken. De NOS zei destijds dat ik een oproep deed om het parlement te bezetten. Dat is feitelijk onjuist en is gelukkig gerectificeerd. Maar het kwaad was toen al geschied."

Partijleider Baudet laat kort weten dat hij "vanzelfsprekend achter Gideon van Meijeren staat".

Groepsbelediging

Het gebeurt niet vaak dat het OM een Kamerlid vervolgt; volgens justitie moet een politicus namelijk "zaken van algemeen belang aan de orde kunnen stellen, ook als hij daarmee anderen kan kwetsen, choqueren of verontrusten." Maar justitie voegt eraan toe dat een politicus in het publieke debat "de verantwoordelijkheid draagt om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de rechtstaat".

Een bekend voorbeeld van vervolging is die van PVV-leider Wilders in de 'minder Marokkanen'-zaak. Wilders werd veroordeeld voor groepsbelediging, maar kreeg geen straf opgelegd. In 2021 oordeelde de Hoge Raad dat de veroordeling definitief was. Wilders noemde de uitspraak een schandvlek voor de Nederlandse rechtstaat.

Gevraagd naar een reactie op de vervolging van Van Meijeren zegt Wilders dat voor het vervolgen van politici een heel hoge drempel zou moeten gelden. "Ik vind dat je dit niet zou moeten vervolgen. Straks gaan politici aan zelfcensuur doen omdat ze denken niet meer vrij te kunnen spreken. De samenleving schiet hier niets mee op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl