Een van de Chinese toestellen die voorbijkwam
NOS Nieuws

Gevechtsvliegtuigen China cirkelen boven Nederlands marineschip

Het marineschip Zr.Ms. Tromp is eerder vandaag in de Oost-Chinese Zee door twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkeld, meldt het ministerie van Defensie.

Het voorval vond volgens het ministerie plaats in het internationale luchtruim. De twee Chinese gevechtsvliegtuigen omcirkelden het schip meerdere keren. Ook werd een NH-90-gevechtshelikopter van de marine tijdens een patrouille "benaderd door een tweetal Chinese gevechtsvliegtuigen en een helikopter. Dit zorgde voor een potentieel onveilige situatie."

Op X deelde defensie foto's van de Chinese helikopter en gevechtsvliegtuigen:

Vorige week voer het marineschip door de Straat van Taiwan, tot onvrede van China. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen de NOS het internationaal recht te accepteren, maar "resoluut gekant te zijn tegen het in gevaar brengen van de Chinese soevereiniteit en veiligheid onder de noemer van vrije doorvaart". Het bevaren van de Straat van Taiwan ligt gevoelig, want China claimt die doorgang.

Maar volgens het internationaal recht kan China er geen aanspraak op maken. Amerikaanse oorlogsschepen doorkruisen met enige regelmaat de zeestraat, om te onderstrepen dat het internationale wateren zijn.

Zr.Ms. Tromp is bezig aan een wereldreis van een half jaar en is nu op weg naar Japan om vervolgens op Hawaï deel te nemen aan een grootschalige militaire oefening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl