Een Chinese militaire helikopter voor de kust van Taiwan
NOS NieuwsAangepast

China houdt strafoefeningen rond Taiwan, Taiwanese leger in staat van paraatheid

Het Chinese leger is bezig met een grote militaire oefening rond Taiwan om het te straffen voor "separatistische handelingen". Taiwan kreeg deze week een nieuwe president, die in zijn inauguratiespeech China opriep om te stoppen met de militaire intimidatie. De oefening is daar een reactie op.

De oefeningen vinden plaats rondom Taiwan en rond Taiwanese eilandgroepen voor de Chinese kust. Volgens het Chinese leger is de landmacht, marine, luchtmacht en artillerie betrokken. Ze startten vandaag en de oefeningen zullen twee dagen duren.

Het Taiwanese leger heeft op zijn beurt weer troepen in paraatheid gebracht door de Chinese dreiging.

De Chinese militaire oefening komt drie dagen na de inauguratiespeech van de nieuwe Taiwanese president William Lai. Hij legde in het Presidentiële Paleis in Taipei de eed af en gebruikte vervolgens in zijn speech de formele naam van Taiwan om het te onderscheiden van de Volksrepubliek China op het vasteland. Hij beloofde de leiding van de Communistische Partij op het vasteland "noch toe te geven noch te provoceren".

Volgens de Chinese regering volgde Lai in zijn speech "hardnekkig het Taiwanese onafhankelijkheidsstandpunt". Ook moedigde hij volgens Peking roekeloos separatisme aan en zocht hij de confrontatie in de Straat van Taiwan op.

Locaties oefeningen China

In een verklaring van het Chinese leger staat dat de oefeningen zijn bedoeld om de marine- en luchtcapaciteiten van de eenheden te testen. Ook testen ze hun gezamenlijke aanvalsvermogen om doelen te raken en de controle over het slagveld te winnen, aldus de verklaring.

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een afvallige provincie die bij China hoort. Een nieuwe president voor Taiwan "verandert niets aan het historische en juridische feit dat beide zijden van de Straat van Taiwan tot één China behoren", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Nederland en Amerika oefenen in Zuid-Chinese Zee

Nederland nam gisteren voor het eerst deel aan een oefening met de VS in de Zuid-Chinese Zee. Het marinefregat Zr. Ms. Tromp trok daarbij op met Amerikaanse schepen.

De Amerikaanse marine houdt regelmatig oefeningen in de Zuid-Chinese Zee, vaak met partners in de regio zoals de Filipijnen. Die zijn ook bedoeld om een duidelijk signaal af te geven aan China, dat zijn invloed in de Zuid-Chinese Zee probeert te vergroten.

De Taiwanese Defensie heeft inmiddels gereageerd op de strafoefeningen rondom Taiwan:

Defensie Taiwan reageert op strafoefening China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl