Robert Meeuwsen (l) en Alexander Brouwer in actie in Ostrava
NOS SportAangepast

Beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen niet voor derde keer naar Olympische Spelen

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich niet geplaatst voor hun derde Olympische Spelen. Namens Nederland mogen de duo's Steven van de Velde/Matthew Immers en Stefan Boermans/Yorick de Groot naar Parijs.

Brouwer (34) en Meeuwsen (36) moesten bij het Elite 16-toernooi in het Tsjechische Ostrava minstens de halve finales halen, maar al in de eerste ronde ging het duo onderuit. De Polen Piotr Kantor en Jakub Zdybek waren woensdag in drie sets te sterk, 21-15, 17-21, 11-15.

Door die nederlaag eindigen de andere Nederlandse duo's hoger op de olympische ranking dan Brouwer en Meeuwsen. Het ervaren koppel werd in 2013 wereldkampioen en veroverde drie jaar later olympisch brons.

Brouwer en Meeuwsen zijn de enige Nederlandse beachvolleyballers met een olympische medaille. Bij de Spelen van Tokio in 2021 waren de achtste finales het eindstation voor het duo.

Nederland heeft twee startbewijzen voor het olympisch beachvolleybaltoernooi bij de mannen. Katja Stam en Raïsa Schoon plaatsten zich eerder al voor het vrouwentoernooi.

Matthew Immers (vooraan) en Steven van de Velde

Voor Immers zijn de Spelen een jongensdroom. "Ik heb zes jaar geleden een Jeugd Olympische Spelen meegemaakt. Dat is nog steeds een van mijn mooiste herinneringen ooit", vertelt Immers, die destijds een duo vormde met De Groot. "Ik mocht drie weken lang in een olympisch dorp rondlopen. Dat vergeet ik nooit meer."

"Het zou superbijzonder zijn om nu de echte Spelen mee te kunnen maken. Maar ik vind de herinneringen die je daar kunt maken belangrijker dan de prestaties. Uiteindelijk is het voor mij het belangrijkst wat je ervoor hebt gedaan om er te komen. Dat is heel speciaal."

Vrienden en concurrenten

Bij de Jeugd Olympische Spelen won Immers samen met De Groot zilver. Voor beiden staat er nu een nieuw olympisch avontuur op het programma, maar dan als concurrenten.

"We zijn goede vrienden buiten het veld, maar als je concurrenten bent, gun je ook je beste vrienden net even wat minder", lacht Immers.

Van de Velde en Immers zouden zomaar eens ver kunnen komen. De twee hebben bewezen met de wereldtop mee te kunnen. Ze haalden al eens zilver op een Elite 16-toernooi en versloegen onder andere het Zweedse duo David Ahman/Jonatan Hellvig, de nummer één van de wereld.

Bij Van de Velde speelt "het droomverhaal" wat minder. "Ik vind volleybal heel leuk, de ervaringen, de reizen die je maakt, de mooie verhalen. Het gaat mij iets minder om de medailles. Dat heeft wat minder waarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl