Van de Velde en Immers door het dolle heen na de zege
NOS Sport

Van de Velde/Immers en Stam/Schoon in topvorm: beachvolleybalduo's in halve finales

Twee maanden voor het begin van de Olympische Spelen zijn de Nederlandse beachvolleybalduo's Steven van de Velde/Matthew Immers en Katja Stam/Raïsa Schoon in topvorm. Beide koppels zijn doorgedrongen tot de halve finales van het Elite 16-toernooi in het Portugese Espinho.

Voor Van de Velde en Immers is het de tweede halvefinaleplaats op rij in een Elite 16-toernooi, het hoogste niveau in het beachvolleybal. Voor Stam en Schoon is het al de derde halve finale op rij.

Strijd om olympisch ticket

De goede vorm waarin Van de Velde en Immers verkeren, betekent voor de twee die pas een jaar een duo zijn dat ze nu op poleposition staan voor een olympisch ticket.

Van de drie Nederlandse koppels die in de top 17 van de olympische ranglijst staan, kunnen er maar twee naar Parijs komende zomer. Lange tijd stonden de routiniers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen er het beste voor, maar die twee hebben het dit seizoen moeilijk.

Brouwer en Meeuwsen, die al twee Olympische Spelen meemaakten en één keer brons pakten, werden in Espinho al in de kwalificaties uitgeschakeld en zijn nu voorbijgestreefd door de 29-jarige Van de Velde en de 23-jarige Immers.

Van de Velde serveert

In het voorlaatste Elite 16-toernooi dat meetelt voor de olympische ranglijst zijn Immers en Van de Velde, die in de poulefase voor een enorme verrassing zorgden door de nummer een van de wereld David Ahman/Jonatan Hellvig uit Zweden te verslaan, het laatst overgebleven Nederlandse duo bij de mannen.

Gelijkopgaande strijd

Immers/Van de Velde trof in de kwartfinales het Pools duo Michal Bryl/Bartosz Losiak. Het was een gelijkopgaande strijd, waarin het Nederlandse duo in beide sets aan het langste eind trok. De eerste set ging met 21-18 naar Immers/Van de Velde. De tweede set werd met 21-19 gewonnen door de twee Nederlanders, die elkaar vervolgens met een enorme vreugdekreet in de armen vielen.

In de halve finales, die zondagochtend op het programma staan, zijn de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler de tegenstanders van Immers en Van de Velde.

Katja Stam (rechts) en Raïsa Schoon

Met een zesde plaats op de olympische ranglijst kunnen de Spelen Stam en Schoon niet meer ontgaan en de twee laten dit seizoen zien dat ze in Parijs ook tot de medaillekandidaten behoren.

Ze moesten het in de kwartfinales in Espinho opnemen tegen het Letse duo Tina Graudina/Anastasija Samoilova, de mondiale nummer twaalf. Het Nederlands koppel liet stabiel spel zien en liet zich niet van de wijs brengen als de Letten een paar punten uitliepen.

Met een sterk serverende Schoon, die drie directe punten scoorde met haar service, en het goede blok van Stam werd de wedstrijd met 21-18, 21-19 beslist in Nederlands voordeel.

Stam en Schoon treffen in de halve finales het Amerikaanse duo Kristen Nuss/Taryn Kloth, de nummer twee van de wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl