NOS Wielrennen

Canadees Gee wint derde etappe Dauphiné en neemt gele trui over van Cort

Derek Gee heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Canadees van Israel-Premier Tech was na 182 kilometer de beste in de sprint.

Canadees Gee wint derde etappe Dauphiné en neemt gele trui over van Cort

Gee sloeg een aanval van Romain Grégoire (Groupama-FDJ) af, die als tweede over de finish kwam. Lukas Nerurkar van EF Education-EasyPost eindigde als derde.

Voor de 26-jarige Gee is het de eerste noemenswaardige ritzege op het internationale toneel. Hij neemt de leiding in het algemeen klassement over van Magnus Cort uit Denemarken, die maandag de tweede etappe op zijn naam schreef.

Gele trui

Zodoende begint Gee morgen in de gele trui aan de tijdrit, een 34 kilometer lange etappe van Saint-Germain-Laval naar Neulise.

De dikke mist van maandag had plaatsgemaakt voor een aangename middag. Weinig wind, veel zon, een graad of twintig. Wat alleen niet was veranderd, was het koersverloop. Opnieuw hadden de renners een pittige bergrit - inclusief een finale bergop - te verwerken.

Daarvoor moesten ze van Celles-sur-Durolle naar Les Estables, twee kleine plaatsjes in het zuidoosten van Frankrijk. De 182 kilometer lange bergrit telde 2.800 hoogtemeters en vijf beklimmingen, waaronder een van de tweede categorie: de Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc.

Het waren Harry Sweeny, Rémy Rochas en Nicolas Prodhomme die na tachtig kilometer de kopgroep vormden op die steile klim. Het drietal had na een geslaagde vluchtpoging, ruim een uur eerder, een voorsprong van 2,5 minuut op het peloton.

De renners tijdens de derde etappe van het Critérium du Dauphiné

Prodhomme (Decathlon-AG2R) had vooraf te kennen gegeven dat hij kansen voor zichzelf zag en een vluchtpoging ging wagen. Toch was het Rochas die als eerste boven kwam op de Côte de Saint-Victor-sur-Arlanc.

Ook op de volgende klimmetjes toonde Rochas zich de sterkste van de kopgroep. De 28-jarige renner van Groupama-FDJ moest zijn dadendrang bekopen met het staken van de strijd. Zijn plek in de kopgroep werd ingenomen door Juul Jensen.

De renners tijdens de derde etappe van het Critérium du Dauphiné

Het zou tot de slotfase duren voordat de kopgroep werd bijgehaald door het peloton. Op enkele kilometers van de finish werd duidelijk dat de etappe - net als gisteren - zou worden beslist in een sprint bergop.

Daarin nam Gee het initiatief, op enkele honderden meters voor de streep. De Fransman Grégoire haalde hem bij en nam vlak voor de streep de koppositie over, maar Gee pakte de regie terug en versloeg de Fransman alsnog.

Gee beleefde vorig jaar zijn doorbraak in de Ronde van Italië, waarin hij vier keer tweede werd. Kort daarna werd hij Canadees kampioen tijdrijden. Dit jaar had hij, mede vanwege blessureleed, nog weinig laten zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl