NOS Wielrennen

Pedersen sprint naar gele trui in Dauphiné, dé voorbereidingskoers op de Tour

Pedersen oppermachtig in massasprint en pakt gele trui in Dauphiné

Mads Pedersen heeft in een massasprint de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. Daarmee sleepte de 28-jarige Deense renner ook meteen de gele leiderstrui binnen. Sam Bennett sprintte naar de tweede plaats, Hugo Page werd derde.

Het Critérium du Dauphiné geldt als traditionele voorbereidingskoers voor de Tour de France, die over een kleine maand van start gaat.

En dus staan er heel wat grote namen aan het vertrek van de 76ste editie van deze etappewedstrijd, die tot volgende week zondag duurt. Denk aan de Belg Remco Evenepoel, de Sloveen Primoz Roglic en Amerikaan Sepp Kuss. Maar vlak ook de Spanjaarden Juan Ayuso en Carlos Rodríguez niet uit. Tadej Pogacar, die vorig weekend de Giro d'Italia op zijn naam schreef, is afwezig.

Evenals Jonas Vingegaard, die vorig jaar de Dauphiné met overmacht won. Het is nog maar de vraag of de renner van Visma-Lease a Bike überhaupt op tijd fit is voor de Tour de France. De tweevoudig Tour-winnaar kwam in april hard ten val in de Ronde van het Baskenland en liep daarbij een sleutelbeenbreuk, enkele gebroken ribben en een longkneuzing op.

In de eerste etappe hielden de klassementsrenners zich nog koest. De rit van Saint-Pourçain-sur-Sioule naar Saint-Pourçain-sur-Sioule over 172 kilometer was overwegend vlak, met een paar klimmetjes van de derde en vierde categorie in de eerste 45 kilometer. Niets stond een massasprint in de weg.

Bolletjestrui

Toch besloot Mark Donovan om vlak na de start weg te springen. De Britse renner van wielerploeg Q36.5 aasde op de eerste punten in het bergklassement. Hij kreeg Mathis Le Berre mee in de vroege vlucht, maar sprokkelde wel de meeste punten op de heuveltoppen bijeen. Daardoor verschijnt hij morgen in de bolletjestrui.

Vroege vluchters Mark Donovan en Mathis Le Berre

Het tweetal sprokkelde een voorsprong van ruim vier minuten bij elkaar, maar naarmate de finish dichterbij kwam, pakten wielerploegen Lidl-Trek en Decathlon AG2R de handschoen op om het duo in te rekenen. Zij reden voor hun sprinters Pedersen en Bennett, waar op voorhand van de etappe ook al de ogen op gericht waren.

De Dauphiné is met name een koers voor klassementsrenners en dus was het zoeken naar de grote sprintersnamen. Geen Jasper Philipsen, geen Olav Kooij, geen Tim Merlier, geen Dylan Groenewegen.

Op 15 kilometer van de streep haalde het peloton het duo Donovan en Le Berre bij. Daarna probeerden een paar renners op het laatste klimmetje van de dag de koers nog hard te maken, waaronder Nils Politt. Maar het peloton stond dat niet meer toe.

En zo konden de sprintersploegen de treintjes gereedmaken voor een massasprint, waarin Pedersen aan het langste eind trok. De renner van Lidl-Trek werd mede dankzij ploegmaat Ryan Gibbons in een zetel naar de finish gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl