NOS VoetbalAangepast

Swiatek houdt weer flink huis op Roland Garros en treft Gauff in halve finales

Iga Swiatek heeft in een vloek en een zucht de halve eindstrijd van Roland Garros bereikt. De drievoudig kampioene won met 6-0, 6-2 van de Tsjechische Markéta Vondrousová, die in 2019 in de finale stond in Parijs en vorig jaar Wimbledon op haar naam schreef.

De Poolse moet het in de halve finales opnemen tegen Coco Gauff, die ze twee jaar geleden in de finale al eens op een nederlaag trakteerde op het Franse gravel. De als derde geplaatste Amerikaanse klopte Ons Jabeur (WTA-9) in drie sets: 4-6, 6-2, 6-3.

Van kastje naar de muur

Titelverdedigster en wereldranglijstaanvoerster Swiatek was een ronde eerder de Russin Anastasia Potapova met 6-0, 6-0 de baas geweest en voor Vondrousová, toch de nummer vijf van de plaatsingslijst, dreigde eenzelfde double bagel.

Markéta Vondrousová

In de ruim tien minuten vergende vierde game was de Tsjechische op eigen service dicht bij gamewinst, maar ze liet die kans tot tweemaal toe aan zich voorbijgaan, onder meer door een dubbele fout. Swiatek was op het vijfde breekpunt wel succesvol.

Pas aan het begin van de tweede set slaagde Vondrousová, die veelal van het kastje naar de muur gestuurd werd, erin op het scorebord te komen. Ze sloeg zich op 1-1 zelfs naar een breakpoint, maar die werkte Swiatek vakkundig weg. Een game later kreeg ze zelf wel een breek te incasseren en was de nederlaag nog een kwestie van tijd.

Gauff begon tegen Jabeur stroef met een dubbele fout en moest in de openingsgame ook al meteen een breekpunt wegwerken. Dat lukte haar op 3-3 ook één keer, maar ze ging op het tweede in de fout tegen de kwistig met dropshots strooiende Jabeur.

De Tunesische, die drie jaar geleden in Parijs in de vierde ronde werd gestuit door de jonge Amerikaanse, kreeg twee games later opnieuw twee breekkansen, maar die setpunten gingen verloren. Op eigen service sleepte ze de eerste set ondanks een dubbele fout alsnog binnen, en bovendien in stijl: met een ace.

  • EPA
    Ons Jabeur
  • EPA
    Coco Gauff

Had de regelmatig toverballen producerende Jabeur in de eerste set in haar vijf opslagbeurten slechts vier punten verloren, in de tweede moest ze zowaar alle zeilen bijzetten om de 1-1 op het scorebord te krijgen. En in haar volgende servicegame ging het zelfs mis, nadat ze een makkelijke kans om op 2-2 te komen had laten liggen.

Een game later had Jabeur de schade alweer gerepareerd, ietwat geholpen door de al van begin af aan haperende forehand van Gauff. Maar daar had de Tunesische slechts kort plezier van: de game erop leverde ze op love in. En plots waren rollen omgedraaid en lag het momentum bij Gauff, die doorstoomde naar setwinst.

Fitheid

De 29-jarige Jabeur, die een matig voorjaar achter de rug heeft, wist haar hoge niveau van de eerste set niet te hervinden en leek het ook qua fitheid te moeten afleggen tegen haar negen jaar jongere opponente.

Coco Gauff

Gauff brak naar 3-1 en liet zich de zege niet meer ontfutselen, al moest ze op 5-3 nog wel een breekpunt wegwerken en werd ze op matchpoint geholpen door een mislukte smash van Jabeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl