NOS SportAangepast

Eenbenige Djokovic omarmt lange lijdensweg en wint, Zverev blijft overuren maken

Eenbenige Djokovic omarmt lange lijdensweg voor plek in kwartfinales in Parijs

Hinkend, schreeuwend en met een grimas van pijn heeft Novak Djokovic de kwartfinales op Roland Garros bereikt. De Servische nummer één van de wereld versloeg de Argentijn Francisco Cerundolo in vijf sets: 6-1, 5-7, 3-6, 7-5, 6-3.

Djokovic raakte na een ijzersterke eerste set vroeg in set twee geblesseerd aan het rechterbeen, in de buurt van de knie. Na een medische time-out, waarin de dokter flink draaide en trok aan het onderbeen, kon Djokovic verder. Maar niet van harte.

De Serviër omarmde de lange lijdensweg die voor hem lag, ongetwijfeld nog vermoeid van de uitputtingsslag van zaterdagnacht toen zijn partij tot 03.07 duurde, en kwam uit geslagen positie terug.

Dat gold ook voor Aleksander Zverev, die na zijn vijfsetter eerder dit toernooi tegen Tallonn Griekspoor, ook vijf sets nodig had om af te rekenen met de Deen Holger Rune. De Duitser draaide een 2-1 achterstand in sets om en stapte om 01.40 uur lachend van de baan.

Lastige klant

Cerundolo, die onlangs nog Zverev versloeg op het gravel van Madrid en vaker een lastige klant is voor topspelers, won de tweede set tegen Djokovic met 7-5. En nadat hij ook set drie had gewonnen voor een 2-1 voorsprong, leek het erop dat de overduidelijk geblesseerde Djokovic het genoeg vond geweest. Maar opgeven kent Djokovic niet.

  • AFP
    Djokovic wordt behandeld aan zijn been
  • AFP
    Djokovic valt in de vijfde set, maar krabbelt weer op

Na weer een kort bezoek van de dokter begon hij toch aan de vierde set. Verbeten, en misschien wel tegen beter weten in, klampte Djokovic zich vast aan de Argentijn en bleef hij in de buurt. En toen kreeg Djokovic plots de geest.

De Serviër sleepte de vierde set binnen, maar vraag hem niet hoe. Cerundolo was enkele punten verwijderd van de zege. Maar toen Djokovic de vierde set eenmaal had gewonnen en hem in set vijf gelijk brak, werd het de Argentijn ook duidelijk: de grote Djokovic verslaan is nooit vanzelfsprekend, ook al loopt hij op één been.

Gladde baan

In de vierde game van de beslissende set leek het weer mis te gaan voor Djokovic. Hij gleed uit, bleef even liggen, maar stond op. Lopend naar zijn bank om het gravel van de gehavende knie te poetsen, foeterde hij de baansupervisors uit over vermeende gladheid van het gravel.

Novak Djokovic juicht na zijn houdini-act op Roland Garros

Twijfel over fysieke mankementen verdwenen even later weer, toen de 37-jarige Djokovic moeiteloos in een split gleed om een volley te maken in de belangrijke zevende game van de slotset. Het was de definitieve ommekeer in de partij en Djokovic veroverde drie games op rij.

Het is zijn 370ste overwinning op een grandslamtoernooi, één meer dan Roger Federer, en eentje om niet gauw te vergeten.

In de kwartfinale treft Djokovic de als zevende geplaatste Noor Casper Ruud, die maandagavond in vier sets de Amerikaan Taylor Fritz versloeg: 7-6(8), 3-6, 6-4, 6-2.

Weer vijfsetter voor Zverev

Zverev moest na zijn marathonpartij tegen Griekspoor opnieuw diep gaan in zijn vierderondepartij tegen Rune, maar won wel: 4-6, 6-1, 5-7, 7-6 (7-2), 6-2.

Aleksander Zverev juicht na zijn zege diep in de nacht tegen Holger Rune.

De 27-jarige Duitser oogde passief in de eerste set, die hij met 6-4 verloor. In de tweede vond hij zijn ritme en trok hij met 6-1 de stand gelijk, waarna een fascinerend tennisgevecht volgde. Via de tie-break dwong Zverev een beslissende vijfde set af.

Daarin had Zverev, die deze zomer op dezelfde banen in Parijs zijn olympische titel hoopt te verdedigen, toch het meeste over. Na vier uur en elf minuten maakte hij met een smash een einde aan de illusies van zijn Deense opponent.

In de kwartfinales neemt Zverev het op tegen Alex De Minaur, die in vier sets afrekende met de als vijfde geplaatste Daniil Medvedev.

De Minaur stuurt Medvedev naar huis

Alex de Minaur schakelde verrassend Daniil Medvedev uit in de vierde ronde op Roland Garros. De Australische nummer elf stuurde in vier sets de als vijfde geplaatste Rus naar huis voor een plek in de kwartfinales: 4-6, 6-2, 6-1, 6-3.

Daniil Medvedev kan zijn koffers pakken in Parijs

Het leek een moeilijke partij te worden voor De Minaur, want Medvedev was op dreef in de eerste set (6-4). Maar halverwege set twee werd duidelijk dat Medvedev kampte met pijn aan de voet.

Alex de Minaur

De Rus liet de bal van zijn rechtervoet insmeren met een geel goedje en de dokter wond een flinke laag tape eromheen. Het werd er allemaal niet beter van, op weg naar de uitschakeling.

Ingetapet en wel kon Medvedev geen serieuze tegenstand meer bieden en De Minaur sloeg zich eenvoudig naar drie eenvoudige setzeges op rij. Het is de eerste keer dat De Minaur de kwartfinales van het Franse grandslamtoernooi heeft bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl