Jannik Sinner viert zijn zege op Corentin Moutet
NOS SportAangepast

Moutet laat Sinner heel even zweten op Roland Garros, Tsitsipas treft Alcaraz

Jannik Sinner heeft op Roland Garros voor de tweede keer in zijn carrière de kwartfinales bereikt. De als tweede geplaatste Italiaan werd in de eerste set van het kastje naar de muur gestuurd door de Fransman Corentin Moutet (ATP-79), maar herpakte zich vervolgens knap.

Uiteindelijk won Sinner, een van de favorieten in Parijs, in vier sets: 2-6, 6-3, 6-2 ,6-1.

De linkshandige Fransman speelde dit jaar al zijn partijen op gravel en dat was te zien. Onder aanvoering van een uitzinnig Frans publiek toverde hij het ene na het andere prachtpunt uit zijn racket en verraste hij Sinner met perfecte dropshots.

Corentin Moutet had het regelmatig aan de stok met de umpire

Moutet kreeg twee setpunten om met 6-0 te winnen, maar dat leed bleef Sinner bespaard. Met een onderhandse opslag won Moutet het eerste punt van de volgende set, maar vervolgens kreeg de stoïcijnse Sinner met z'n klasse de Franse menigte stil.

Sinner, die in 2020 ook al eens de kwartfinales haalde, gunde Moutet in de tweede en derde set maar vijf games en ook in de vierde set liet hij weinig heel van de Fransman.

Tsitsipas treft Alcaraz in kwartfinales

Stefanos Tsitsipas bereikte voor de vierde keer in vijf jaar de kwartfinales op Roland Garros. De als negende geplaatste Griek had aanvankelijk zijn handen vol aan de Italiaan Matteo Arnaldi, die een ronde eerder toptienspeler Andrej Roebljov verrassend naar huis had gestuurd, maar liep daarna vlot door naar de zege: 3-6, 7-6 (4), 6-2, 6-2.

In de kwartfinales moet Tsitsipas dinsdag zien af te rekenen met de als derde ingeschaalde Carlos Alcaraz. De Spanjaard had weinig moeite met Felix Auger-Aliassime, die zich halverwege de tweede set aan zijn rug moest laten behandelen: 6-3, 6-3, 6-1.

Stefanos Tsitsipas

Arnaldi moest in de openingsgame tegen Tsitsipas drie breekpunten wegwerken, maar had zelf op 2-1 aan één kans genoeg om de eerste servicebreek van het duel te forceren. Het leverde hem uiteindelijk de eerste set op.

Ook in de tweede set sprong de 23-jarige Italiaan efficiënt om met de breekmogelijkheid die hij zelf met een prachtlob verdiend had. Toen Tsitsipas op 3-5 begon met twee dubbele fouten, leek Arnaldi hard op weg naar een 2-0 voorsprong in sets. Er volgden inderdaad drie setpunten, maar hij wist er geen enkele te benutten.

Dubbele fout

Ook op eigen service ging een setpunt verloren, waarna een dubbele fout en een wilde forehand hem zelfs zijn voordelige marge kostten. Tsitsipas, die al acht breekpunten verspeeld had, zag zijn kans schoon en sloeg in de tiebreak toe.

Matteo Arnaldi in actie op Roland Garros

De 25-jarige Griek, in 2021 verliezend finalist tegen Novak Djokovic, kreeg meer en meer vat op het spel van zijn Italiaanse opponent, bij wie de precisie uit de forehands verdween en de dropshots niet meer lukten. Tsitsipas ging ook beter om met de breekpunten en trok de wedstrijd overtuigend over de streep.

Alcaraz kan arm sparen tegen Auger-Aliassime

De 22-jarige Auger-Aliassime begon tegen Alcaraz nog voortvarend met een breek, maar de één jaar jongere Spanjaard had die schade een game later alweer gerepareerd. Daarna kwam hij nauwelijks meer in de problemen tegen de Canadees.

Carlos Alcaraz in actie tegen Felix Auger-Aliassime

Vanwege een armblessure kende Alcaraz een moeizame voorbereiding. Hij speelde weinig en in Parijs lijkt hij zijn verwoestende forehands pas in stelling te brengen als het echt nodig is.

Dat was in de achtste finales niet echt nodig. Zijn scherp geplaatste ballen, dropshots en slices waren genoeg om Auger-Aliassime veelvuldig het nakijken te geven.

Dimitrov is Hurkacz weer de baas

Grigor Dimitrov wist voor het eerst in veertien pogingen de kwartfinales in Parijs te bereiken en treft daarin Sinner. De als tiende geplaatste Bulgaar was Hubert Hurkacz (8) duidelijk de baas: 7-6 (5) ,6-4, 7-6 (3).

Hurkacz had alle vijf eerdere duels met Dimitrov verloren. De Pool stond ditmaal de eerste set, die op service verliep, in de tiebreak af aan Dimitrov. In set twee bleef hij tot 3-3 bij, maar de batterij raakte steeds leger. De frissere Dimitrov brak hem op love (4-3) en pakte ook die set.

Grigor Dimitrov (l) en Hubert Hurkacz

Hurkacz repareerde daarna op wilskracht een break achterstand in de derde set. Het bleek uitstel van executie. Dimitrov begon ook tekenen van vermoeidheid te vertonen, maar hij had in de tiebreak nog nét genoeg over om de partij in drie sets af te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl