Iga Swiatek
NOS SportAangepast

Swiatek verliest op Roland Garros maar tien punten tegen Potapova

Iga Swiatek heeft op Roland Garros op indrukwekkende wijze een plaats in de kwartfinales bemachtigd. De Poolse nummer één van de wereld, winnares van de laatste twee edities in Parijs, walste in amper veertig minuten over de arme Anastasia Potapova heen: 6-0, 6-0.

Swiatek, die in 2020 haar eerste titel greep in Parijs, ontsnapte eerder nog aan eliminatie tegen Naomi Osaka, maar haar andere twee duels won ze simpel. Dat het nog sneller kon, met een double bagel zelfs, had ze vast niet voorzien.

Potapova, die op het juniorentoernooi in 2016 nog van Swiatek won, maakte maar zes punten in de eerste set. En het werd zelfs nog erger in het vervolg, waarin haar slechts vier punten werden gegund.

Vondrousová komt valse start te boven

De titelverdedigster stuit nu op Markéta Vondrousová, de als zesde geplaatste Tsjechische die ondanks een valse start de Servische Olga Danilovic (WTA-125) vlotjes aan de kant schoof: 6-4, 6-2.

Markéta Vondrousová

Vondrousová leek een paar dagen geleden ook al op weg naar de uitgang, toen ze er in de eerste set tegen Katie Volynets met 6-0 afgeslagen werd. Tegen Danilovic keek de verliezend finaliste van 2019 al snel tegen een 4-1 achterstand aan, maar ze won vervolgens vijf games op rij.

Danilovic, die eerder verraste met een zege op Danielle Collins (WTA-11), kon het setverlies moeilijk verkroppen. Ze ging gefrustreerd op zoek naar punten, maar vond geen antwoord op het gedegen baselinespel van de Wimbledon-winnares van vorig jaar.

Ook geen vuurwerk bij Gauff

Vuurwerk bleef ook uit in de confrontatie tussen de Amerikaanse Coco Gauff en Elisabetta Cocciaretto uit Italië. De als derde geplaatste Gauff won met 6-1, 6-2 en bereikte voor het vierde jaar op rij de laatste acht.

Coco Gauff

Gauff, die in 2022 verliezend finaliste was, stond in amper twintig minuten met 5-0 voor, waarna Cocciaretto (WTA-51) voor het eerst haar eigen opslaggame won.

Met slechts tien gewonnen punten had de Italiaanse, die verrassend had gewonnen van de Russin Ljoedmila Samsonova, weinig laten zien. Dat was ook de verdienste van de 20-jarige Gauff, die op elk front domineerde, al kwam Cocciaretto in het vervolg nog tot twintig punten.

Jabeur amper getest door Tauson

Met Ons Jabeur (8) krijgt Gauff haar eerste tegenstandster van formaat. De Tunesische, die vorig jaar strandde in de kwartfinales, werkte zich met 6-4, 6-4 langs de Deense Clara Tauson (WTA-72).

Ons Jabeur in haar partij tegen Clara Tauson

Tauson bereikte nooit eerder de vierde ronde op een grandslamtoernooi. Na haar knappe zeges op Sofia Kenin en vooral Jelena Ostapenko (11), waren de verwachtingen hooggespannen, maar echt spannend werd het duel met Jabeur niet.

Opvallend was wel de vierde game, waarin het tien keer deuce werd, die 13 minuten duurde en de serverende Jabeur won. Ze hield er haar break voorsprong mee vast. Tauson bleek daarna te weinig in huis te hebben om het tij nog te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl