Stembureaumedewerkers tellen de stemmen
NOS NieuwsAangepast

Uitslagen India lopen binnen: overwinning Modi minder klinkend dan verwacht

De eerste uitslagen van de verkiezingen in India wijzen erop dat de partij van zittend premier Modi weliswaar de grootste wordt, maar het resultaat is minder klinkend dan verwacht. Zijn BJP moet op basis van de eerste resultaten zetels inleveren en Modi kwam in zijn eigen district zelfs even op achterstand te staan bij het tellen.

Bijna een miljard kiezers mochten de afgelopen zes weken hun stem uitbrengen in de grootste verkiezingen wereldwijd. De 73-jarige Modi nam het daarbij op tegen oppositiecoalitie INDIA onder leiding van Rahul Gandhi (53).

Modi heeft nu 303 zetels in het parlement en leek die meerderheid in de peilingen flink te zullen uitbreiden. Nu de eerste resultaten binnenlopen lijkt het er juist op dat hij zetels zal verliezen. INDIA doet het veel beter dan verwacht. Rond 07.00 uur Nederlandse tijd voorspelden media 297 zetels voor de BJP en 214 voor Gandhi's blok.

In totaal worden er 543 parlementariërs verkozen voor een termijn van vijf jaar. Een partij heeft een meerderheid bij meer dan 272 zetels.

Een derde opeenvolgende termijn voor Modi zou historisch zijn: dat is sinds Jawaharlal Nehru premier werd bij de onafhankelijkheid van het land in 1947 niet meer voorgekomen.

Omdat India elektronisch stemt, wordt vandaag nog de definitieve uitslag verwacht.

Populair én omstreden

Tijdens de campagne herinnerde Modi de kiezers aan zijn successen, zoals het tegengaan van armoede, grotere voedselzekerheid en de succesvolle covid-bestrijding. Daarnaast zette hij zich met hindoe-nationalistische retoriek af tegen de moslimminderheid in het land.

De oppositie wijst erop dat Modi critici monddood heeft gemaakt. Zo kregen tegenstanders te maken met juridische problemen en werd onafhankelijke media het werk onmogelijk gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl