Mohammad Baqer Qalibaf op een foto uit 2021
NOS Nieuws

Ook oud-generaal van de Revolutionaire Garde wil president van Iran worden

In Iran heeft ook parlementsvoorzitter Mohammad Bagher Qalibaf zich gemeld als kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 28 juni. Hij is een conservatieve oud-militair die sterke banden heeft met de paramilitaire Revolutionaire Garde. Gisteren meldde oud-president Mahmoud Ahmadinejad zich al als presidentskandidaat.

Qalibaf was het hoofd van de Iraanse politie, commandant van de luchtmacht van de Revolutionaire Garde en van 2005 tot 2017 burgemeester van Teheran. Hij maakte als jonge militair in de jaren 80 naam in de Irak-Iranoorlog en kreeg al snel het bevel over een divisie. Als generaal bij de machtige Revolutionaire Garde steunde hij in 1999 het keiharde overheidsoptreden tegen demonstrerende studenten.

Kandidaten hebben tot vandaag de tijd om zich te melden voor de presidentsverkiezingen. Op 11 juni maakt de Raad der Hoeders, een groep van twaalf mannen onder leiding van ayatollah Khamenei, bekend wie er mogen meedoen. Kandidaten die radicale veranderingen willen doorvoeren maken doorgaans geen kans. Ayatollah Khamenei (85) heeft in Iran het laatste woord in alle belangrijke staatszaken.

Opvolger Raisi

De vorige, zeer conservatieve president Ebrahim Raisi kwam afgelopen maand met zeven anderen om bij een helikopterongeluk.

Andere kandidaten die zich al geregistreerd hebben, zijn voormalig parlementsvoorzitter Ali Larijani, een conservatief die goede relaties heeft met de voormalige, relatief gematigde president Rouhani, en de voormalig chef van de centrale bank, Abdolnasser Hemmati, die ook in 2021 kandidaat was. Ook de huidige waarnemend president Mohammad Mokhber wordt genoemd als kanshebber.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl